Стефанчук пояснив, що на референдум можна виносити лише збільшення території України
УНІАН

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що на всеукраїнському референдумі можливий розгляд питання про зміну території України. Однак лише про її збільшення.

Про це повідомляє пресслужба парламенту із посиланням на заяви політика у програмі ТСН.

Стефанчук нагадав, що можливість змінювати територію України дає не закон, а Конституція України. 

«Там чітко сказано, що питання зміни території — це питання референдуму. Напрацьовуючи закон, ми не могли обійти статтю 73 Конституції України. Але ми в законі про всеукраїнський референдум зазначили, що можна розглядати лише питання збільшення території», — запевнив Стефанчук.

Він підкреслив, що ні президент, ні Рада, ні Кабінет міністрів не будуть диктувати людям, які питання виносити на референдум.

Якщо це питання турбує людей, вони спочатку можуть утворити ініціативну групу. Ця ініціативна група повинна зібрати три млн підписів. І будь-яке питання, яке відповідає вимогам закону, може бути винесене. Що важливо — рішення щодо нього буде обов’язковим для виконання всіма органами влади

Контекст

8 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум. У документі є перелік питань, які не можна виносити на референдум. Для прикладу, не можна порушувати територіальну цілісність України

В Україні також хочуть дозволити проведення місцевих референдумів. Законопроєкт про місцевий референдум зареєстрували у парламенті наприкінці березня.

Людоньки, порадьте! Навіщо потрібен референдум по Криму та Донбасу