Владу народу! Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум
Pixabay

Президент Володимир Зеленський підписав закон №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Ухвалене на ньому рішення можна змінити тільки через три роки після проведення ще одного референдуму.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

«Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень, а влада буде змушена дослухатися до волі народу», — наголосив гарант.

Президент ініціював закон, щоб «надати народові право самостійно та безпосередньо, без участі політиків, вирішувати державні питання».

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму:

  • питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права;
  • питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина;
  • питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці;
  • питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.

На всеукраїнський референдум може виноситися тільки одне питання. Референдум не можна проводити одночасно з виборами. Рішення, ухвалене на референдумі, можна змінити лише шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж через три роки з дня його ухвалення.

Новий референдум з питань, що раніше не підтримали на всеукраїнському референдумі, можна проводити не раніше як через один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму. Залежно від питання, всеукраїнський референдум може призначати президент України або Верховна Рада.

26 січня ВР підтримала законопроєкт №3612 «Про всеукраїнський референдум» у другому читанні та в цілому. За документ проголосували 255 народних депутатів. 17 лютого його підписав спікер парламенту Дмитро Разумков.

Раніше Зеленський розповів, чому політики бояться референдуму. 

Chas News повідомляв, що Кравчук хоче винести на референдум питання Донбасу і Криму. 

Людоньки, порадьте! Навіщо потрібен референдум по Криму та Донбасу