Кравчук хоче винести на референдум питання Донбасу і Криму
УНІАН

Перший президент, голова української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук вважає, що на всеукраїнський референдум потрібно винести питання Донбасу і Криму.

Кравчук в ефірі каналу «Україна 24» пояснив, яке питання слід було б винести на загальнонаціональний референдум уже зараз.

Політик сказав: «Найбільш болючим питанням сьогодні є питання Донбасу і Криму».

Мають на референдумі так сказати, що народ за те, щоб Україна була цільною, незалежною, з поверненням її територій. Ось головне питання референдуму. Спосіб має представити держава. А народ має сказати: «Ні, цього не може бути, вся територія України є цільною і незалежною і вона має належати Україні»

Кравчук зазначив, що анексія Криму і війна на Донбасі сприймається політичними силами України по-різному. Він нарікає на політиків, які фактично підтримують кремлівську політику, але видають себе за патріотів. Народ, на думку політика, не може зорієнтуватися, якою є спільна думка у політичних сил.

«Йдеться про мир і війну, про життя і смерть, рідко буває, щоб так глибоко розходилися люди, а вони розходяться. Тому, можливо, нам потрібно буде винести для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями», — сказав Кравчук.

Передісторія

26 січня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт про всеукраїнський референдум, внесений президентом Володимиром Зеленським, який передбачає можливість електронного голосування. Зеленський, який домагався ухвалення цього закону і привітав його ухвалення, на цей момент іще його не підписав, і закон не набув чинності.

Згідно з документом, предметом всеукраїнського референдуму може бути затвердження закону про внесення деяких змін до Конституції (йдеться про загальні засади, вибори і сам референдум, а також правосуддя, загалом 38 статей – ред.), питання загальнодержавного значення, зміна території України та втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Водночас на референдум не можна виносити питання:

  • що суперечать Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод;
  • що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини й громадянина та гарантії їх реалізації;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією й законами до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Як ми писали раніше, ВО «Батьківщина» хоче провести референдум з п'яти питань. Про це сказала лідерка політичної сили та однойменної фракції в парламенті Юлія Тимошенко.

Зеленський засудив політиків, які виступили проти ухвалення закону про референдум. Гарант зазначив, що референдум дозволить українцям відсікати те, що не відповідає інтересам суспільства.

Закон про референдум: до чого тут Кучма, Янукович і хайп