Степанов: «Колапс настав би ще у липні, якби не локдаун і нарощування потужностей медичної системи»
МОЗ

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов виступив на засіданні Верховної Ради. Він закликав до більш жорстких штрафів за порушення карантину і описав чотири рівні готовності медичної системи до пандемії.

Почав міністр із констатації того, що вакцини і ліків від нової хвороби все ще нема. Маски, миття рук, дистанція — все ще краща профілактика.

Далі він оголосив, що «колапс настав би ще у липні, якби не локдаун і нарощування потужностей». І навів цифри: з 12000 ліжок у лікарнях на початку епідемії лише 30% були обладнані киснем. Зараз МОЗ втричі збільшило це число. «Ми збільшили цю кількість до 42000 і збільшимо до 5000 до 10 листопада», — сказав Степанов. Він пообіцяв, що з середини листопада 50% ліжок буде підключено до кисню, а в грудні — усі 80%.

В середині листопада міністр обіцяє 50000 тестувань на коронавірус на добу, а до кінця року — 75 тис. тестувань на добу методом ПЛР.

309 107 українців вже захворіло на COVID-19. Тому завданням МОЗ Степанов вважає «допомогти максимально швидко адаптуватися до нової реальності». Зокрема — «підкріплення сімейної медицини, щоб на початковому етапі правильно виявляти хворих».

Степанов побоюється, що із розгортанням пандемії може просто не вистачати медичних працівників. І додав: «Тому ми маємо бути дисциплінованими. Ми готуємося й до найгіршого сценарію. Ми розробили детальний план для надання медичної допомоги всім, хто її потребує».

Закон про штрафи

Степанов закликав парламент ухвалити закон, яким збільшуються штрафи за порушення карантинних норм. За словами міністра, на сьогодні стала проблемною ситуація, коли контактні особи повинні перебувати в самоізоляції, але нехтують цими правилами.

Чиновник закликав вирішувати це питання в адміністративному порядку через систему штрафів. «З липня місяця у вас знаходиться законопроєкт, поданий Кабінетом Міністрів України за № 3890, який чітко регламентує питання штрафів», — підкреслив міністр. Також він додав, що «це той механізм, яким користуються всі європейські країни».

Степанов також наголосив: «Я вважаю, що у нас одна з кращих практик в Європі по адаптивному карантину».

Бюджетні цифри від МОЗ

Степанов розповів сьогодні багато цифр. Зокрема,  що медзакладам на лікування хворих з COVID-19 перераховано 5,464 млрд грн.

«Станом на 16 жовтня медичним закладам, які лікують хворих на COVID-19, Національна служба здоров’я України перерахувала 5,464 млрд гривень. Майже 6 млрд гривень направлено на здійснення доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоровʼя. Ці доплати розпочалися з 1 вересня 2020 року», — зазначив очільник МОЗ.

Чотири рівня боротьби з коронавірусом

Головною частиною промови міністра став опис системи рівнів залежно від статистики захворюваності. 

Перший  — це щоденна кількість випадків у 5-7 тисяч. «Таке навантаження система здатна витримувати. Ми зараз на ньому» — заявив політик і додав, що ще 5 місяців тому така ефективна протидія хворобі була в Україні неможливою.

На другому потрібно буде розгортати тимчасові госпіталі поза межами закладів охорони здоров’я.

Третій рівень — 11-15 тисяч нових хворих щодня. Тоді влада введе жорсткі карантині обмеження, оголосить про червоний рівень епідемічної небезпеки й розгорне польові шпиталі.

Четвертий рівень — це 20 тис випадків щоденно. Тоді ресурси медичної системи будуть вичерпані. Влада в такому випадку введе протокол медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Таким чином Степанов натякнув на ситуацію в Італії у квітні.

Міністр підсумував: «Ми не хочемо опинитися на третьому і четвертому рівні» і закликав усіх дотримуватися елементарних правил безпеки.

Раніше, як ми повідомляли, очільник МОЗ висловився щодо концерту Полякової в Харкові.

Степанов боротьбу з епідемією поєднає з виборчою кампанією в Одесі. Закон дозволяє