Судова реформа. Стефанчук каже, що кілька її концепцій втілюватимуть паралельно
УНІАН

Реформування системи правосуддя в Україні планують завершити у 2023 році. Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі телеканалу «Дом».

Він зазначив, що за 30 років незалежності України не вдалося побудувати ту систему правосуддя, яка б забезпечувала довіру громадян.

«Ми уважно досліджували всі попередні помилки. І підхід, який продемонстрував Президент України Володимир Зеленський, концептуально відрізняється від того, що ми мали в попередній час» — сказав Стефанчук.

На його думку, нині у реформи комплексний підхід, який охоплює не тільки інститут суддів.

Ми розробляємо не одну концепцію, а відразу декілька. Окрім концепції реформування судоустрою, ми розробляємо і концепцію систематизації українського законодавства, і концепцію систематизації та переосмислення української юридичної освіти. Лише в комплексі ми можемо досягти результату

Стефанчук перерахував плани влади:

  • вичистити законодавство від застарілих норм;
  • впровадити нові правила правотворчості;
  • зробити правовий моніторинг: чи досяг той чи той нормативно-правовий акт мети, яка на нього покладалася.

Перший заступник голови Верховної Ради повідомив, що всі напрямки існуватимуть паралельно. Наприклад, реформування судового корпусу починається з перезапуску найважливіших інститутів — Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції.

У галузі юридичної освіти влада планує виробити зрозумілі правила підготовки висококваліфікованих юристів в Україні. Будуть і правила спецпідготовки їх як суддів, і, що найголовніше — правила залучення до відповідальності.

18 лютого президенту Володимиру Зеленському представили Стратегію розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки. Головна її мета — встановлення основних напрямків політики. Влада також сформулювала пріоритети удосконалення законодавства України про судоустрій, статус суддів та судочинство.

Як ми писали раніше, ВРУ оприлюднила три законопроєкти Зеленського про реформу судової системи. Президент пропонує забрати в ОАСК можливість оскаржувати акти уряду і НБУ.

Зеленський пообіцяв українцям «суд у смартфоні» (відео)