«Сумно, що у мріях ми впали». Ексміністр інфраструктури оцінив ідею потягів на 350 км/год
УНІАН

22 лютого міністр інфраструктури Владислав Криклій анонсував проєкт високошвидкісного залізничного сполучення в Україні. За його словами, ще до 2030 року українці зможуть подорожувати залізницею зі швидкістю 350 км/год.

Очільник Мінінфраструктури у 2016-2019 роках Володимир Омелян не вірить в успіх проєкту за нинішнього стану «Укрзалізниці» та «рівня менеджменту». Про це він розповів у коментарі Chas News.

«Сумно, що у мріях ми впали утричі в швидкості — з 1200 до 350 км/год. Україні потрібні потяги до 250 км/год. Далі кожні + 50 км/год здорожчує проєкт удвічі. І (потрібно — Прим. ред.) займатися високими технологіями, бо інакше нам кінець. А в проєкт «350» за нинішнього стану «УЗ» і рівня менеджменту — я не вірю», — зазначив він.

Сам Омелян під час своєї міністерської каденції активно просував ідею будівництва в Україні ділянки високошвидкісної траси «Гіперлуп». Його зразки під час випробувань розганяються понад 400 км/год, а в теорії можуть досягати швидкості понад 1000 км/год.

«Гіперлупа» вже не буде

У вересні 2019 року Криклій відмовився від будівництва високошвидкісних потягів у рамках проєкту «Гіперлуп».

«Я вважаю, що ідея, м'яко кажучи, є абсурдною. І якщо ми хочемо про щось таке мріяти, то вже простіше винайти технологію телепортації. Це однозначно і швидше, і простіше. І нові дистанції так можна організовувати. У нашому випадку, на жаль, «Гіперлупа» не буде. Але я все одно хочу, щоб українська інфраструктура їздила, літала, плавала і розвивалася максимально в усіх напрямках», — підкреслив чинний очільник Мінінфраструктури в коментарі «Наше місто».

Невдовзі на такі висловлювання відреагував й Омелян. Він наголосив, що проєкт «Гіперлуп» потрібен для економічного зростання. На його думку, реалізація «Гіперлупа» дозволить на рівних працювати з західними країнами над розвитком перспективних технологій.

«Ми не будемо жити нормально, якщо будемо використовувати тільки технології попереднього покоління. Хтось може називати «Гіперлуп» абсурдом, проте свого часу хтось абсурдом називав космос, літаки, метро та потяги. Якщо моя концепція переможе, то потім всі скажуть: «Володя, ми завжди були з тобою», — казав Омелян.

Chas News повідомляв, що НАБУ передало справу проти ексміністра інфраструктури до суду. 

Міністр інфраструктури заявив, що до 2030 року відомство повністю замінить весь громадський транспорт на електричний