НАБУ передало справу проти ексміністра інфраструктури до суду
УНІАН

6 листопада Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) скерувало справу ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна до суду. Його звинувачують у незаконних діях, які призвели до недоотримання бюджетом 30,5 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба бюро.

Дії експосадовця кваліфікували за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

Ексміністр у грудні 2017 року наказав зменшити усі портові збори, крім маякового, на 20%. Водночас адміністративний збір є дохідною частиною держбюджету, розповідають слідчі.

Змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр. При цьому Мінфін виступав проти зменшення усіх портових зборів. Відомство наголошувало, що зменшення адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет, заявили у НАБУ.

Рішення Омеляна призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн. З очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

«Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети», — йдеться у повідомленні.

Передісторія

19 червня детективи НАБУ повідомили про підозру ексчиновнику у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.

Омелян наголосив, що знизив на 20% портові збори для збільшення товаро/вантажопотоку. За його словами, завдяки цьому морська галузь зросла на 20% у 2018 —2019 роках і росте досі.

Колишній міністр говорить, що на допиті детективи НАБУ перекрутили його слова і пропонували підписати такий протокол.

25 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав Омеляну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Chas News повідомляв, що з підозрюваного в корупції нардепа Олександра Юрченка ВАКС зняв е-браслет.

Раніше ми писали, що Печерський райсуд за клопотанням Коломойського витребував у СБУ та НАБУ звіт Kroll щодо Приватбанку.

Зеленський: звільнити Ситника не можу. Він продовжує виконувати обов’язки директора НАБУ