Світла неділя TikTok у США. Американська влада поки що не стане блокувати застосунок (оновлено)

Міністерство торгівлі США заявило, що ще тиждень, до 27 вересня, не стане блокувати можливість завантаження та оновлення застосунку TikTok у Америці.

Сьогодні, 20 вересня, у США застосунок повинні були заблокувати. Американська влада занепокоєна тим, що особисті дані близько 100 млн американців, які використовують додаток, його власники передають уряду Китаю.

Однак Дональд Трамп у суботу, 19 вересня, особисто підтримав угоду між власником застосунку TikTok, китайською компанією ByteDance, та американськими корпораціями Oracle та Walmart про купівлю останніми міноритарної долі TikTok у 20%. Ще тиждень тому Трамп вимагав від китайців повністю продати застосунок американськім компаніям. Наразі же президент США заявив, що підтримує цю угоду, навіть якщо це суперечить його попередньому розпорядженню.

Згідно з угодою, деталі якої стали відомі агенції Reuters, власником застосунку стане нова компанія TikTok Global з штаб-квартирою у США. Oracle, найбільший у світи виробник ПО для корпоративного сегмента, отримає 12,5% акцій TikTok Global і буде зберігати всі дані про користувачів із США у власному хмарному сховищі. Власник найбільшої у світі мережі супермаркетів, компанія Walmart, отримає 7,5% акцій TikTok Global. 80% акцій TikTok Global залишаться у ByteDance. По даним Reuters ByteDance оцінює вартість TikTok у $60 млрд. Для порівняння, ринкова капіталізація Facebook зараз складає $719 млрд.

Анонімний співрозмовник Reuters також зауважив, що у самому ByteDance американським інвесторам належить близько 40% акцій. Тобто купівля американськими компаніями додаткової долі у 20% забезпечить контроль над компанією з боку США.

Як сказано вище, після схвалення угоди Трампом Міністерство торгівлі США відклало на тиждень, до 27 вересня, заборону на завантаження застосунку. Ймовірно, цей термін потрібен для фіналізації угоди.

У ByteDance кажуть, що не дуже задоволені досягнутим компромісом, але вважають, що такий варіант вирішення конфлікту з урядом США для них більш прийнятен, ніж повний продаж прав на застосунок.

В той самий час, як найбільші світові корпорації сперечаються щодо придбання акцій у розважальній соцмережі, українське Мінцифри бідкається, що «радіофобна» місцева влада перешкоджає розвитку 5G в Україні.