Світлана Алексієвич виїхала з Білорусі до Німеччини. Каже, «просто у справах»

Нобелівський лауреат і член президії Координаційної ради білоруської опозиції Світлана Алексієвич вранці 28 вересня полетіла до Німеччини.

Помічниця письменниці Тетяна Тюріна пояснила, що від’їзд Алексієвич ніяк не пов'язаний з кримінальною справою проти Координаційної ради білоруської опозиції і що письменниця полетіла у своїх особистих справах. У Алексієвич заплановані зустрічі, книжковий ярмарок в Швеції, а на Сицилії їй вручатимуть нагороду. Тюрина уточнила, що дата повернення письменниці залежить від розвитку подій в Білорусі й від самопочуття лауреатки.

Нагадаємо, що Координаційна рада з організації процесу подолання політичної кризи — недержавний представницький орган білоруської опозиції.

14 серпня кандидат в президенти Республіки Білорусь Світлана Тіхановська заявила про створення Координаційної ради для передачі влади. Формування ради почалося 15 серпня, 18 серпня відбулося перше засідання ради в Мінську, на якому були оголошені її цілі.

19 серпня Координаційна рада вибрала зі свого складу президію в кількості семи чоловік, до якої увійшли: Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевські, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова і Павло Латушко.

Координаційна рада вимагає визнати недійсними результати президентських виборів у РБ 9 серпня і провести нові вибори, за міжнародними стандартами та з іншим складом ЦВК. Своєю метою КР називає пошук шляхів для подолання кризи в Білорусі й забезпечення злагоди в суспільстві на підставі конституції. При цьому члени КР підкреслюють, що не мають за мету зміну конституційного ладу і зовнішньополітичного курсу.

Президент РБ Олександр Лукашенко охарактеризував заяву про передачу влади як спробу її захоплення «зі всіма витікаючими наслідками». 20 серпня тодішній генпрокурор Білорусі Олександр Конюк заявив, що створення і діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на заподіяння шкоди національній безпеці РБ.

Проти членів ради правоохоронні органи РБ порушили кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу.

Зараз із семи членів президії ради п'ять або затримані силовиками Білорусі, або насильно вивезені за кордон. На свободі тільки нобелівський лауреат Світлана Алексієвич і член страйкому МТЗ Сергій Дилевські.

Нагадаємо, що у відповідь на позицію України щодо легітимності Лукашенка уряд Білорусі назвав Україну «несамостійною» у прийнятті рішень. Міністерство іноземних справ РБ «здивувалося» заяві уряду України про нелегітимність Лукашенка.