Світові ціни на нафту падають
Investopedia

Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у січні у понеділок під час торгів впали в ціні до 36,68 долара за барель, повідомляє УНН з посиланням на дані Bloomberg.

За даними видання, станом на 8:03 ранку вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 3,32%.

При цьому ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI впала до 34,49 долара за барель, втративши 3,63%.

У понеділок ціни на нафту впали більш ніж на 3% через занепокоєння, що поновлення жорсткого карантину по всій Європі послабить попит на пальне. Трейдери, на думку Reuters, також готуються до коливань протягом тижня президентських виборів у США.

Країни Європи повторно вжили карантинних заходів, щоб спробувати уповільнити рівень зараження COVID-19, який прискорився за останній місяць.

«Зараз багато трейдерів дивляться на США та їх зростання рівня зараження та цікавляться, чи Європа є моделлю того, що відбуватиметься в США найближчими тижнями», — цитує Reuters  Майкла Маккарті, головного ринкового стратега CMC Markets у Сіднеї.

Нафта здешевшала після того, як експортні замовлення Японії зросли вперше за два роки, а активність фабрик Китаю зросла у жовтні. Занепокоєння щодо послаблення попиту та зростання поставок з боку ОПЕК та США спричинило падіння цін на нафту протягом другого місяця поспіль.

Зростання поставок з Лівії та Іраку, членів ОПЕК, компенсувало скорочення виробництва іншими членами організації та призвело до зростання обсягів виробництва групи на четвертий місяць у жовтні, показало опитування Reuters.

Цього року у березні світовий ринок нафти пережив «чорний понеділок». 9 березня сталося найбільше різке падіння цін з 1991 року (початку війни у Перській затоці). Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін через ситуацію з COVID-19 і обмеження через пандемію у найбільших економіках світу. Ринок перевантажений різким зниженням попиту й надлишком нафти.

12 квітня країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Як ми писали раніше, друга хвиля пандемії та стрибок виробництва палива в Лівії підштовхують ринок нафти до надлишку.

 

Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація