Світові зірки вимагають від російської влади звільнити учасницю Pussy Riot та її подругу
Getty Images

Понад 40 європейських і голлівудських артистів, режисерів та музикантів написали відкритий лист до російської влади з вимогою звільнити учасницю Pussy Riot Марію Альохіну, а також активістку і муніципального депутата Люсю Штейн.

Про це повідомили «МБХ медіа» і «Медузі» учасниці Pussy Riot.

«Ми закликаємо російську владу негайно припинити кримінальне переслідування учасниць Pussy Riot Марії Альохіної та Люсі Штейн. Ці звинувачення є спробою заткнути активістів і застерегти людей від участі в протестах проти корупції та на підтримку політичного в'язня Олексія Навального», — йдеться у зверненні знаменитостей.

Всього під листом понад 40 підписів. Зокрема, його підписали продюсер і актриса Вупі Голдберг, актор Майк Фаррелл, актриси Джилліан Андерсон і Міа Ферроу, музиканти Пітер Гебріел і Том Морелло. Серед підписантів також Спайк Джонс, Коллін Фаррел, Ед Харріс, Марина Абрамович та інші.

Автори листа пишуть, що переслідування учасниць Pussy Riot прямо порушує права людини і міжнародні стандарти політичної свободи. Підписанти закликали уряд Росії зняти всі звинувачення з Альохіної і Штейн.

Вони пишуть: «Ми засуджуємо переслідування мирних демонстрантів, яких, відповідно до численних свідчень, б'ють, катують і поміщають до в'язниць в умовах, небезпечних для здоров'я, за участь в мітингах. Переслідування, засноване на політичних поглядах, неприйнятне в цивілізованому суспільстві».

Підписи під листом передадуть до Басманного суду Москви, який 18 березня розглядатиме продовження запобіжного заходу активісткам.

Альохіна і Штейн близько двох місяців перебувають під домашнім арештом в рамках розслідування «санітарної справи». За версією звинувачення, вони закликали вийти на акції на підтримку Навального — і таким чином провокували людей на порушення санітарно-епідеміологічних норм в умовах антікоронавірусних обмежень.

Всього у справі десять фігурантів. Крім Альохіної і Штейн, це продюсер «Навальний LIVE» Любов Соболь, глава московського штабу Навального Олег Степанов, очільниця «Альянсу лікарів» Анастасія Васильєва, брат Олексія Навального Олег, прессекретар Навального Кіра Ярмиш, активіст Микола Ляскін, муніципальні депутати Костянтин Янкаускас і Дмитро Барановський.

Всі фігуранти перебувають під домашнім арештом.

Передісторія

Навального затримали 17 січня, одразу після прильоту з Німеччини, де він лікувався після отруєння.

2 лютого суд змінив Навальному умовне покарання у справі «Ів Роше» на реальний строк і призначив йому 3,5 року колонії загального режиму (з урахуванням терміну під домашнім арештом він повинен був провести в колонії два роки вісім місяців).

Вранці в суботу 20 лютого Мосміськсуд залишив в силі рішення суду першої інстанції замінити Навальному умовний термін позбавлення волі на реальний по справі «Ів Роше». При цьому суд зарахував до строку час, проведений політиком під домашнім арештом.

Читайте промову Навального на суді щодо заміни йому умовного строку на реальний.

Навального перевели у колонію