Світовий банк у травні розгляне проєкти в Україні щодо освіти та столичного транспорту
iStock

Рада директорів Світового банку включила до порядку засідань цьогоріч проєкти щодо поліпшення вищої освіти на $200 млн і стосовно підвищення мобільності у Києві на $37,67 млн. Їх розглянуть у травні поточного року.

Про це повідомляє «Інтерфакс», посилаючись на інформацію банку.

Перший проєкт розрахований на шість років. Його реалізовуватиме Міносвіти. У документах зазначається, що мережа з 231 державного вишу занадто велика та неефективна з урахуванням населення, що скорочується. Вона створює проблеми для фінансової стійкості та якості послуг.

МОЗ та Світовий банк розпочали новий проєкт вартістю близько $100 млн

Приблизно 60% академічних вишів навчають менше ніж 5 тис. студентів. В Україні також понад 300 державних коледжів і технікумів, у яких в середньому навчаються приблизно 550 студентів.

Світовий банк зазначає, що уряд вважає, що необхідно створити стимули для оптимізації величезної мережі вишів. Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

СБ також відзначає низьку прозорість системи та поганий зворотний зв'язок. 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відображається на інформації про доступні варіанти освіти та результатах працевлаштування.

Другий проєкт реалізовуватиме Київська міська держадміністрація. Проєкт підвищення мобільності у Києві передбачає такі три компоненти:

  • підготовку до запуску швидкісного транзиту на Троєщину (приблизно $12 млн);
  • будівництво трамвайної лінії від вул. Старовокзальної до метро «Палац спорту» з виходом на Вокзальну площу та реконструкцію цієї площі ($16 млн);
  • зміцнення систем транспортного планування Києва ($2 млн).

Chas News повідомляв, що Світовий банк схвалив надання Україні позики у $300 млн. 

Напередодні Світовий банк назвав спричинену пандемією економічну кризу найгіршою за останні 80 років. 

Україна може отримати $90 млн позики за вакцинацію від COVID-19