Таки можна колоти. Європейський регулятор не знайшов ознак того, що AstraZeneca спричиняє тромбоз
Getty Images

Проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва Oxford-AstraZeneca.

Про це повідомляє BBC із посиланням на Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

«Нічого не вказує на те, що вакцина від COVID-19 виробництва Oxford-AstraZeneca пов'язана з підвищеним ризиком утворення тромбів», — зазначає видання.

Регулятор зауважив, що кількість випадків виникнення тромбів у крові серед вакцинованих людей не була вищою за таку ж кількість у невакцинованих.

Заява європейського регулятора — відповідь на рішення кількох країн, у тому числі Данія й Норвегії, які припинили використання цього препарату. Вони аргументували заборону тим, що у невеликої кількості людей після введення уколів утворилися згустки крові.

Також у Італії стався летальний випадок через розвиток тромбозу глибоких вен після введення дози уколу.

Як підкреслили в ЕМА, жодних ознак, які б вказували на те, що ці випадки були спричинені вакцинацією, чиновники не виявили.

«Переваги вакцини продовжують перевищувати її ризики, і препарат може вводитися й надалі, поки триває розслідування випадків тромбоемболічних випадків», — пише європейське регуляторне відомство.

Як повідомлялося, загалом європейці виявили близько 30 тромбоемболічних випадків з-поміж 5 млн людей, вакцинованих у європейських країнах.

В Євросоюзі схвалили четверту вакцину проти коронавірусу

Європейське агентство лікарських засобів схвалило вакцину від COVID-19 виробництва Johnson & Johnson для застосування на території ЄС.

Щеплення дозволили робити людям старше 18 років, повідомляє Reuters. Для того, щоб її почали використовувати, рекомендацію регулятора повинна затвердити Європейська комісія.

Вакцина від Johnson & Johnson також схвалена в США, Канаді та Бахрейні. На відміну від більшості інших вакцин від коронавірусу, для щеплення цим препаратом потрібен лише один, а не два уколи.

Раніше в Євросоюзі дозволили до застосування вакцини від компаній Pfizer/BioNTech, AstraZeneca і Moderna. Вакцини закуповують централізовано на рівні ЄС і розподіляють по країнам пропорційно їх населенню.

«Знайомі лікарі передали, що в Україні є вакцина, і якщо ви погодитеся, — ми дамо телефон, куди ви зможете подзвонити», — Литвин