Тарифи на тепло і гарячу воду не зростуть в цьому сезоні

Уряд та місцева влада досягли домовленості про те, що тарифи на тепло і гарячу воду в Україні не підвищуватимуться у цьому опалювальному сезоні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль написав у Telegram: «тарифи на тепло та гарячу воду не будуть підвищуватись у цьому опалювальному сезоні. Щойно офіційно закріпили це в меморандумі з місцевою владою».

Він додав, що це один із кроків до розв'язання тарифного питання в Україні.

В Офісі президента перелічили підписантів «Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань»:

  • Кабмін, який представляли міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов та перший заступник міністра енергетики Юрій Вітренко;
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);
  • НАК «Нафтогаз України»;
  • мери міст.

В ОП зауважили, що рішення підтримали всі міські голови. Від міських голів документ підписали мер Житомира Сергій Сухомлин, очільник Києва Віталій Кличко, міський голова Одеси Геннадій Труханов, мер Бучі Анатолій Федорук.

Меморандум підписали у присутності прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і заступника керівника ОП Кирила Тимошенка.

ОП уточнив, що документ забезпечить сталість нинішнього опалювального сезону та підготовку до наступного.

Згідно з меморандумом, до кінця опалювального сезону 2020-2021 років українці безперебійно отримуватимуть опалення

Вартість постачання теплової енергії та гарячої води у багатоквартирні будинки протягом нинішнього опалювального сезону не зміниться.

«На виконання завдання глави держави органи центральної влади спільно з представниками місцевого самоврядування знайшли конструктивне рішення», – зазначив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Меморандум передбачає, що теплопостачальні підприємства гарантовано отримуватимуть газ для виробництва тепла та постачання його у домівки упродовж усього опалювального періоду 2020-2021 років. Для цих підприємств відстрочили оплату за природний газ.

Уряд компенсує їм різницю між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло. Кабмін гарантує, що компенсації підприємствам платитимуть не органи місцевого самоврядування.

«Нафтогаз України» розробить та запровадить до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозиції. Це робиться, аби зберегти сталий рівень цін на природний газ для підприємств теплопостачання.

За даними ОП, це дасть змогу уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.

Як ми писали раніше, з 1 січня в Україні зросли тарифи на газ та його транспортування, скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів. У зв’язку зі зростанням цін на компослуги відбулися протести у різних регіонах.

18 січня Кабмін на позачерговому засіданні встановив граничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубічний метр. За словами Шмигаля, це означає зниження сум у платіжках на понад 30%. Для споживачів, які мають контракти на постачання газу за ціною нижче 6,99 грн, тарифи не зміняться. 

Також уряд встановив граничний тариф на розподіл газу, він не перевищуватиме 1,79 грн за кубометр.

Шмигаль заявив, що українці, в яких встановлено електроопалення, отримають компенсації за підвищення тарифу на електроенергію з 1 січня.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що у МВФ не були розлючені через фіксацію ціни на газ в Україні. За його словами, представники Фонду виявили стурбованість, але «зараз це питання обговорюється».

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну