Уряд тарифи на газ не знизив. Але Шмигаль пообіцяв два підходи до «суттєвого зниження»

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив про два підходи, за допомогою яких уряд «суттєво знизить» тарифи на газ для населення.

Українська влада кілька тижнів не розглядала питання підвищення тарифів і не коментувала протести по всій країні. І от 11 січня щодо цього відбулася нарада у Кабміні.

Шмигаль після неї оголосив не про зниження тарифів, а про два підходи, які, можливо, дозволять їх знизити.

Він пише у своєму каналі в Telegram, що виконав доручення президента й зустрівся з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками ОП.

Перший підхід — формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України». Його пропонує Міністерство енергетики.

Крім того, можуть тимчасово обмежити маржу (додатковий прибуток, різниця между ціною і собівартістю) для газопостачальників. Як результат, Шмигаль очікує «суттєве» зниження тарифів. Він додає, що так якимось, як він каже, «спекулянтам» уряд обмежить надприбутки «в умовах формування нових європейських правил».

Другий підхід пропонує державна компанія «Нафтогаз». Це посилення конкуренції на ринку. Всі газопостачальні компанії обов’язково публікуватимуть свій річний тариф на газ. Так уже робить «Нафтогаз». Крім того, інституція пропонує, аби газопостачальні компанії стали активно конкурувати за базу споживачів. Це знизить тарифи «у межах відкритих торгів».

Очікуваний результат: посилення конкуренції та суттєве зменшення платіжок для українців.

Шмигаль оголосив про створення «механізму зменшення ціни на транспортування газу». НКРЕКП почала ретельну перевірку всіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи на цю послугу.

Підтримка незахищених верств населення

Шмигаль констатує, що в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад, за листопад 2020 року становив 1,6 тис. грн. Це майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році.

В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно.

Шмигаль каже, що це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш не захищених верств населення. Таку політику він обіцяє продовжувати одночасно з підвищенням зарплат та відновленням економіки.

Історія проблеми

Рік тому, у грудні 2019 року, Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але не так сталося, як гадалося.

17 грудня Верховна Рада не підтримала Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики. Втім, вже 21 грудня Кабмін на екстреному засіданні призначив Вітренка в. о. міністра замість Ольги Буславець.

22 грудня новопризначений в. о. міністра енергетики і уряд вирішили скасувати пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям «подарунок під ялинку»: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення. Тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ДК «Нафтогаз України» повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні, тобто на 14%. Підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів компанія з нового року призупинила.

4 січня 2021 року НКРЕКП оприлюднило дані для 43 газорозподільних компаній. Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного «Київгазу» — 0,31 грн за куб. м. Найбільше платитимуть за розподіл і транспортування газу споживачі послуг компанії «Газовик» — 2,55 грн за куб. м.

Як реагуватиме на ситуацію нацкомісія, яка регулює енергетику та комунальні послуги, нині невідомо.

Із 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році українці платитимуть більше не тільки за газ як товар, але і за його постачання.

10-11 січня у низці регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів. Протестують, зокрема, у Харківській, Полтавській, Миколаївській і Чернівецькій областях.

Зеленський сказав, що НАК «Нафтогаз України» зберігатиме низькі ціни на ринку газу та нагадав про можливість обрати будь-якого постачальника газу дистанційно.

Тим часом 30 грудня 2020 року спотова ціна газу в Європі за один торговельний день зросла відразу на 9%, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Це новий максимум за останні майже два роки. 

Раніше Вітренко був топменеджером «Нафтогазу», який збільшив вартість газу для населення з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м.

В. о. міністра політологи вважають прямою креатурою Ігора Коломойського. Натомість «Шмигаль близький до Ахметова, котрий має яскраво виражений інтерес до енергетики», — розповіло Chas News джерело в оточенні керівництва «Слуги народу».  Політолог Євген Магда вважає, що Вітренко може повторити шлях Шмигаля до крісла прем'єр-міністра України. 

Довідка

Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 року. За даними Міністерства енергетики, тариф для населення станом на грудень 2020 року навіть не покривав витрат на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

«Нафтогаз» підвищив ціну на газ для населення