Технічна несправність та людський фактор. У Міноборони розповіли подробиці про крах Ан-26
EPA / Сергій Хрупов

Віце-прем'єр України та міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський розповів подробиці авікатастрофи Ан-26 під Харковом в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера». Чиновник зазначив, що Міноборони відсторонило від роботи п’ятьох членів льотної бригади і двох заступників керівника Харківського університету повітряних сил імені Кожедуба.

«Слідчі вилучили бортові самописці... Фактично процес дешифрування закінчено. Члени комісії продовжують працювати. Остання доповідь, яку озвучили сьогодні, свідчила про те, що відновлено практично половину польоту, підійшли до встановлення параметрів польоту, до другого розвороту», — заявив міністр.

Під час польоту командир літака повідомив керівнику польотів про падіння індикаторів крутного моменту лівого двигуна. Після цього політ продовжили, хоча виконання польотного завдання припинили, говорить Уруський.

«На технічну несправність літака наклався і людський фактор. Комісії та службовому розслідуванню, передусім слідству, доведеться встановлювати дуже-дуже багато чинників: з одного боку - технічну справність літака, що саме стало причиною відмови двигуна або невихід на той режим, в якому він мав працювати», — каже віце-прем’єр.

Навчальні польоти у ХНУПС призупинили 

Харківський університет повітряних сил тимчасово не буде проводити навчальні польоти за участі Ан-26 через катастрофу в Чугуєві, заявив командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера»

Дроздов наголосив, що водночас льотна підготовка курсантів в закладі освіти триває. Раніше Державне бюро розслідувань ініціювало перевірку усіх літаків виробництва ДП «Антонов», які перебувають на озброєнні у ЗСУ,.

Довідка

25 вересня близько 20:45 за два кілометри від військового аеропорту Чугуєва розбився військовий літак Ан-26 з 27 людьми на борту, коли заходив на посадку. Після аварії літак загорівся: пожежу загасили о 21:55.

На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. Наразі пошукову операцію завершено. Знайдені тіла всіх загиблих унаслідок авіакатастрофи військового літака Ан-26. Із 27 людей, які були на борту, вижив тільки один курсант. Він перебуває зараз у лікарні, інформує ДСНС. Ще один із курсантів, якому вдалося врятуватися під час падіння літака Ан-26, помер у лікарні.

Курсант, який вижив в авіакатастрофі Ан-26, розказав про пережиту трагедію