Технологічне імпортозаміщення: в росії створюють свій Instagram та відновлюють «аську»
«Россграм»

В росії готуються запустити альтернативи популярним сервісам, які на даний момент заблоковані в країні — або силами Роскомнадзору, або через санкції.

Уже в кінці березня може почати роботу соцмережа під назвою «Россграм». Вона буде схожа на заблокований в країні Instagram та працюватиме через веб та через мобільні аплікації.

Додатково автори сервісу планують запропонувати інструменти монетизації, серед яких — платний контент, реферальні посилання, краудфандинг безпосередньо через платформу.  

Серед авторів проєкту «Россграм» — однокурсник Павла Дурова Олександр Зобов та підприємець Кирило Філімонов. На головній сторінці сказано, що спочатку доступ до сервісу отримають спонсори та відомі блогери, а для пересічного користувача сервіс буде доступний з квітня 2022 року. 

Нагадаємо, що в ніч з 13 на 14 березня російська влада почала достроково блокувати Instagram.

Іще одна технологічна «інновація» — запуск компанією VK Group, що володіє соцмережею «ВКонтакте», відразу двох месенджерів — давно забутого ICQ та корпоративного месенджера VK Teams. Компанія давно розглядала перезапуск ICQ, ще у 2020 році пообіцяла це зробити, проте після блокування закордонних сервісів це рішення «отримало новий імпульс».

Месенджер ICQ було створено у 1996 році компанією Mirabilis з Ізраїлю, а у 2010 році його купила Mail.ru Group, яка потім стала називатись VK Group. В нульові він був основним інструментом онлайн-комунікації, в першу чергу, серед користувачів з росії та України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіянам доведеться попрощатися з YouTube, якщо платформа не виконає вимогу Роскомнадзора