Тихановська подякувала українцям за солідарність із білорусами

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська подякувала українцям за солідарність з білоруським народом, який висловлює незгоду з режимом. Про це політик заявила у відеозверненні в рамках Київського безпекового форуму, передає УНН.

«Я захоплююсь духом солідарності, який можна почути від України й української нації щодо Білорусі. Дякую, наші дорогі браття і сестри, за підтримку наших мирних протестів», — сказала одна з лауреатів премії Сахарова 2020 року.

Політик зазначила, що відчуття незгоди надихнуло українську революцію, так само сталося й з білорусами. Тіхановська підкреслила, що її співвітчизників надихнула готовність народу України «боротися за свою гідність, за національну свободу, за свої права і свою Батьківщину».

«Таким самом чином, як ви боретесь за територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах, ми боремось за Білорусь і за незалежну націю, за вашу і нашу свободу», — підкреслила вона.

Раніше Тихановська заявила, що планує візит в Україну після місцевих виборів, які пройдуть у нашій країні 25 жовтня.

Влада відмінила акцію в Мінську на підтримку Лукашенко

Одночасно в столиці Білорусі відбулася спроба організації мега-мітингу на підтримку самопроголошеного президента. Потім влада його скасувала, повідомляє Радіо Свобода.

Востаннє правлячий режим проводив акції на підтримку нинішньої кризи у 1996 році. Тоді Лукашенко включав механізм політичної мобілізації прихильників у формі мітингів.

Під час президентської кампанії 2020 року Лукашенко не бачив потреби мобілізувати свій електорат. У Мінську було лише два невеликі пікети. Ставку він робив на досконалу роботу державного апарату, виборчої машини та спецназу.

Прокурор Мінська Олег Лаврухін 18 жовтня на телеканалі СТБ заявив, що провладні акції не підпадають під закон «Про масові заходи», оскільки вони проводяться за ініціативою державних органів.

Організаціям торгівлі дали «відбій» на намети біля стели і Палацу спорту. Сцену біля стели розібрали, сцену на майдані Незалежності — демонтують. Деякі провладні канали, згідно повідомлення Tut.by, написали, що мітинг скасований через коронавірус.

Одночасно в місті Добруш затримали адміністратора Telegram-каналу «Дані карателів Білорусі». Хлопцю, як повідомляє Tut.by із посиланням на МВС РБ, 15 років.

Коментар Путіна

Сьогодні ж президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не втручається в події в Білорусі і очікує, що це зроблять і інші країни, дозволяючи білорусам самим зрозуміти ситуацію, передає «Інтерфакс».

Як ми повідомляли раніше, українська влада приєднається до першої хвилі санкцій ЄС стосовно представників режиму Лукашенка.

 

Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум й погрожує національним страйком