Тихановська вважає, що режим Лукашенка впаде цього року
Світлана Тихановська

Світлана Тихановська, кандидат на виборах президента Білорусі 2020 року, вважає, що в країні до кінця 2021 року зміниться влада.

«Режим Лукашенка впаде в цьому році. Я думаю, що він піде навесні », — заявила Тихановська в інтерв'ю  німецькому тижневику Bild am Sonntag, пише «Німецька хвиля».

На її думку, до зміни влади призведе тиск на режим як всередині країни, так і ззовні, з боку ЄС і США. «Тиск зростатиме з кожним днем, і одного дня стане для Лукашенка надмірним, так що він піде. Коли всі, хто проти, будуть діяти — різними способами. Нас більшість. Ми також сподіваємося на міцний союз між новим урядом США і ЄС», — сказала Тихановська.

Відчуття, що в країні нічого не змінюється, є помилковим, підкреслила вона. «Вся країна змінилася за останні пів року, кожен змінився. Ніхто не зможе вибити з розумів білорусів ідею свободи і гідності. Люди ніколи не повернуться в рабство, з якого вийшли. Тепер ми вільні, і це почуття лише посилюється», — заявила Тихановська.

У лютому в інтерв'ю швейцарському виданню Le Temps Тихановська говорила, що протестний рух в Білорусі «втратив вулиці», але може відновити свою активність навесні.

Тихановська була основною суперницею Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі в серпні 2020 року. Після того, як ЦВК оголосила про перемогу Лукашенка, в країні почалися масові акції протесту, які влада жорстоко придушували. Тихановська, яка не визнала підсумків виборів, під тиском влади РБ виїхала за кордон.

У лютому 2021 року самопроголошений президент Лукашенко заявив, що першою і головною умовою його відходу від влади є мир у країні, а другою — гарантія безпеки його прихильникам.

26 лютого Лукашенко сказав, що не планує передавати владу своїм дітям.

Напередодні влада Білорусі визнала, що першого загиблого під час протестів убили силовики.

Chas News повідомляв, що Світлана Тихановська — одна з жінок 2020 року за версією Financial Times. 

Раніше Тихановська припустила, що протести у Білорусі набудуть нової форми. 

«Вираз солідарності з Білоруссю». Тихановську висунули на Нобелівську премію миру