ТКГ і МЗС критикують Медведчука за обмін полоненими в обхід процедури
УНІАН

У Тристоронній контактній групі заявили, що Російська Федерація та народний депутат і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

20 січня обмудсмен Денісова повідомила, що бойовики ОРДЛО передадуть «через посередника» дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.

ТКГ після цього написала у Telegram«РФ та народний депутат України Віктор Медведчук спільно намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах. З цією метою вони планують завезти до України через Білорусь з Росії декількох осіб (попередньо дев’ять), які утримувалися на тимчасово окупованій території України».

ТКГ стверджує, що не знає, хто ці люди і чи були вони верифіковані у списках на звільнення, які обговорювалися в рамках групи.

ТКГ назвала «таку активність РФ, її намагання використати В. Медведчука» демонстративним кроком, який «підважує процедури та практики, які реалізовуються в рамках діяльності Тристоронньої контактної групи».

Керівництво РФ нехтує домовленостями, досягнутими на вищому рівні у Нормандському форматі, фактично принижуючи значення відповідних зусиль  Німеччини, Франції та ОБСЄ. Попередньо відомо, що цих 9 осіб «дістали» з окупованої території України, перевезли до Ростову, там протримали, готуючись «віддати» В.Медведчуку

Група пояснює, що цих людей після перетину кордону України доведеться помістити в обсервацію та провести через повну перевірку спецслужб. Фактично, як каже ТКГ, «Кремль та Медведчук» підставляють цих людей під додаткове навантаження, коли прагнуть вивезти їх в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик групи.

ТКГ стверджує: «Глибоко аморальна спроба використати долі людей, які утримувалися на окупованій території з політичною та іміджевою метою ще раз демонструє усім, що В.Медведчук є неадекватною званню українського громадянина особою, а РФ — не здатною дотримуватись на цьому етапі елементарних процедур і практик, за які сама взяла на себе відповідальність».

Група запевнила, що керівництво держави та українські спецслужби нададуть спробам звільнення полонених в обхід ТКГ «відповідну оцінку». Також група чекає «відповідної реакції міжнародних партнерів».

Позиція МЗС

У міністерстві закордонних справ 20 січня заявили, що рішення Росії передати полонених не Україні, а Медведчуку грубо і відверто порушує механізми вирішення таких гуманітарних питань.

Пресслужба МЗС пише: «Рішення РФ передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, яких тривалий час утримували на тимчасово окупованій території у Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань. Цей крок РФ є ударом по Нормандському формату та ТКГ, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних у зв‘язку з конфліктом осіб».

Спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович і голова делегації Леонід Кравчук стверджували, що спецслужби перевірять людей, яких підконтрольні Росії бойовики зібрались «повертати» Україні за посередництва Медведчука.

Кравчук заявив, що Україна подала бойовикам список на обмін полоненими