Транзит до Калінінграду: Єврокомісія пішла на поступки росії

13 липня Європейська комісія представила додаткові роз'яснення щодо поширення санкцій на транзит товарів з основної частини росії до Калінінградської області.

Відповідно до опублікованого документу, заборона на рух російських вантажівок територією ЄС не поширюється на транзитне перевезення вантажів до Калінінграду. Однак перевезення санкційних товарів повністю забороняється.

Проте ця заборона не стосується залізничного транспорту. Державам-членам ЄС лише рекомендують контролювати обсяг транзиту, орієнтуючись на середній показник за останні три роки, а також обмежувати «незвичайні потоки товарів чи схеми торгівлі».

Повністю заборонений лише транзит товарів і технологій військового та подвійного призначення.

Наприкінці червня Литва заборонила транзит припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу. Згодом цю заборону поширили і на автотранспорт.

В росії заявили, що це рішення суперечить домовленостям 2004 року, про безперешкодний транзит до Калінінграду, назвали його ворожою провокацією та пригрозили жорсткими кроками у відповідь.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Литва не піде на поступки щодо транзиту в Калінінград через погрози рф — Науседа