«Це — акт відчаю»: як на погрози путіна відреагували НАТО, Європа, США, Китай та Папа Римський

Вранці 21 вересня російське телебачення показало відеозвернення володимира путіна до росіян, у якому він повідомив про оголошення часткової мобілізації та пригрозив ядерною зброєю країнам Заходу за їхню підтримку нашої країни.

Президент Володимир Зеленський заявив, що ні мобілізація в рф, ні шантаж путіна не змінить планів України щодо повної деокупації своїх територій.

Сhas News також зібрав реакції світових лідерів та їхніх представників на заяви президента рф.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Про часткову мобілізацію

«Ми зберігатимемо спокій і продовжуватимемо підтримувати Україну. Промова президента Путіна демонструє, що війна не йде за планами президента Путіна. Він сильно прорахувався»

Про ядерні погрози путіна

«Як ми реагуватимемо (на застосування росією ядерної зброї — ред.) — залежить від того, якою буде ситуація і яку зброю вони застосують. Найголовніше росією не допустити, щоб це сталося. Тому ми дуже чіткі в нашій комунікації з Росією про наслідки, про те, що РФ не може виграти ядерну війну»

Президент Євроради Шарль Мішель

«Кремль оголошує мобілізацію у Міжнародний день миру 21 вересня, поки на Генасамблеї ООН країни працюють задля єдності, безпеки та процвітання. У цій війні є лише один агресор — росія і одна країна, яка зазнала агресії — Україна. Підтримка України боку ЄС залишатиметься непохитною».

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель

«Оголошення Путіним фіктивних референдумів, часткова військова мобілізація та ядерний шантаж є серйозною ескалацією. Погрози ядерною зброєю є неприйнятними та становлять реальну небезпеку для всіх. Міжнародне співтовариство має об’єднатися, щоб не допустити таких дій. Мир у всьому світі під загрозою».

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі

Про часткову мобілізацію

«Це безперечно ознака того, що він (Путін — ред.) відчуває труднощі, і ми знаємо, що він зазнав десятки тисяч втрат. У нього жахливий бойовий дух, згуртованість підрозділів на полі бою, командування та управління досі не вирішені. Він має проблеми з дезертирством і змушує поранених повертатися в бій. Так що очевидно, що людські ресурси – це проблема для нього»

Про ядерні погрози

«Для ядерної держави це дуже безвідповідальна риторика, і це не схоже на те, як він говорив минулі сім місяців. Ми сприйняли це всерйоз. Ми, як можемо, стежимо за стратегічною позицією росії, щоби, якщо доведеться, змінити нашу. Ми не бачимо ознак того, що це потрібно прямо зараз».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

«Оголошення путіним часткової мобілізації — акт відчаю. Росія не зможе перемогти у цій переступній війні. З самого початку путін повністю недооцінив ситуацію — волю України до спротиву та єдність її друзів»

Міністр оборони Британії Бен Воллес

«Порушення президентом Путіним власних обіцянок не мобілізувати власне населення, як і протиправна анексія територій України — це визнання, що його вторгнення провалюється. [...] Ніякі погрози й пропаганда не можуть приховати того факту, що зараз Україна виграє у війні, міжнародна спільнота об’єднана, а Путін стає глобальним парією»

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь 

«Позиція Китаю щодо українського питання послідовна та зрозуміла. Ми вважаємо, що усі країни заслуговують на повагу до їхнього суверенітету та територіальної цілісності, що необхідно дотримуватися цілей та принципів Статуту ООН, що законні побоювання у сфері безпеки усіх країн мають сприйматися серйозно і що необхідно надавати підтримку усім зусиллям, які сприяють мирному врегулюванню кризи. Ми закликаємо зацікавлені сторони врегулювати суперечки шляхом діалогу та консультацій».

Папа Римський Франциск

«Це було мужньо (відмова Казахстану від ядерної зброї в 1991 році — ред.). У той час коли в цій трагічній війні дехто думає про ядерну зброю, що є божевіллям, ця країна від початку сказала «ні» ядерній зброї», — заява Папи Римського зроблена під візиту до Казахстану.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Іване, настав час помирати». Українці публікують меми про часткову мобілізацію в рф (фото)