«Це було пекло на землі»: звільнені з полону британці розповіли про тортури росіян
Ейден Аслін та Шон Піннер

Британці Шон Піннер та Ейден Аслін розповіли про тортури у російському полоні. Їхні інтерв'ю опублікував британський таблоїд The Sun.

Британці підписали офіційні контракти про службу в ЗСУ ще в 2018 році. Вони обидва брали участь в обороні Маріуполя, де і потрапили у полон. Фейковий суд бойовиків «днр» засудив військових до смертної кари, назвавши їх «іноземними найманцями» всупереч нормам Женевських ковенцій.

Однак 21 вересня Асліна та Піннер разом ще з трьома британцями, а також п'ятьма іншими іноземцями звільнили з російського полону та відправили до Саудівської Аравії.

Свідчення Шона Піннера

Піннер розповів, що опинився у полоні, коли його загін потрапив у засідку та зазнав великих втрат. «Трупів було так багато, що це було схоже на зомбі-апокаліпсис. Мене оточили російські сепаратисти (бойовики «днр», — ред.). Вони мене роздягнули та увіткнули ніж у стегно без жодної причини», — згадує він.

Далі тортури продовжилися. Зокрема, його постійно били електричним струмом. «Вони робили це кожен день по 40 секунд. Здавалося, що вони роблять це заради розваги», — каже Піннер.

Він також розповів, що одного разу до камери зайшов російський військовий і зі словами «ти зараз помреш» приставив пістолет йому до скроні. Потім він його вдарив по голові, пояснивши, що таким чином вирішив пожартувати.

Згодом британця перевели до в'язниці у Донецьку, де окупанти теж погрожували його вбити, вкрали обручку та цілодобово вмикали пісні груп Slipknot и ABBA.

«Це були справжні тортури. Я ніколи у житті більше не хочу слухати пісні ABBA», — зізнався британець.

Шон Піннер та Едейн Аслін

Після «вироку» суд бойовиків Піннера перевели до іншої в'язниці. Умови там були краще, однак музика грала так само постійно — цього разу композиція Believe у виконанні співачки Шер.

«Я думав, що помру, Це було пекло на землі. Останні шість місяців були найгіршими днями у моєму житті», — розповів Піннер після звільнення з полону.

Свідчення Ейдена Асліна

Аслін розповів, що у полоні його одразу відділили від інших українських військових. Під час допитів британця били палицею, грозилися відрізати вухо та взагалі вбити.

Під час одного з допитів офіцер окупантів заявив полоненому, що «він його смерть», та бив ножем.

«Він спитав мене: «Ти хочеш швидкої чи красивої смерті?». Я відповів російською: «Швидка смерть». Він посміхнувся і сказав: «Ні, у тебе буде красива смерть і я за цим прослідкую», — розповів Аслін про психологічні тортури у полоні.

Шон Піннер та Ейден Аслін у літаку

Британця тримали у маленькій камері, де постійно вмикали гімн росії та радянські пісні, а також змушували зніматися у пропагандистських роликах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Звільнена з полону медик Мар’яна Мамонова народила доньку