Ціни на нафту зростають завдяки надіям на вакцини від COVID-19 й підвищення попиту
Britannica

Ціни на нафту зросли в понеділок, знову піднявши Brent до понад $50 за барель. Вони підкріплені сподіваннями, що розповсюдження вакцин проти коронавірусу підніме глобальний попит на паливо. Але вибух танкера в Саудівській Аравії викликав неспокій на ринку.

Ф'ючерси на нафту марки Brent у лютому подорожчали на 38 центів, або на 0,8%, до $50,35 долара за барель, тоді як американські ф'ючерси на сировину в Західному Техасі на січень подорожчали на 32 центи, або на 0,7%, до $46,89 за барель, повідомляє Reuters.

Ціни також збільшилися на тлі неспокою поставщиків після заяви судноплавної компанії  про те, що її нафтова баржа вибухнула «через зовнішній фактор» під час розвантаження в порту Джидди в Саудівській Аравії.

Brent і WTI ростуть протягом шести тижнів поспіль, що є найдовшим результатом із червня.

Сполучені Штати розпочали кампанію вакцинації проти COVID-19 й підштовхнули надію на те, що обмеження пандемії можуть скоро закінчитися і піднімуть попит у найбільшого в світі споживача нафти.

Продовження переговорів щодо Brexit серед європейських держав також сприяло активності фінансових ринків у понеділок.

Головний ринковий стратег CMC Markets Майкл Маккарті запитав: «Інвестори «купили чутки» про ефективну вакцину, тепер, коли доставка починається, чи «продадуть вони факт»?».

Основні європейські країни продовжували режим жорсткого карантину, щоб стримувати поширення COVID-19, й він зменшив попит на паливо. Наприклад, Німеччина, четверта за величиною економіка у світі, планує з середи ввести жорсткіші обмеження для боротьби з вірусом.

Інвестори чекають на дві зустрічі Організації країн-експортерів нафти та її союзників, включаючи Росію — групи, відомої як ОПЕК+.

Спільний міністерський комітет з моніторингу ОПЕК+ (JMMC), який контролює відносини між членами, засідає 16 грудня. ОПЕК+ засідає 4 січня, щоб вивчити ринок після останнього рішення про обмеження видобутку до 500 000 барелів на день, починаючи з наступного року.

У США енергетичні фірми минулого тижня додали найбільше бурових установок за тиждень з січня, оскільки виробники продовжували повертатися до джерел видобутку.

Дві окремі пожежі сталися у нігерійському експортному терміналі сировини Qua Iboe та на нафтопроводі в Ірані в неділю, але інциденти здебільшого вдалося побороти.

Ціна Brent перевищила $50 за барель вперше з березня 2020 році