Ціни на пальне. Експерт прогнозує запуск нової системи постачання до серпня
Unsplash

Сергій Куюн, директор ТОВ «Консалтингова група А-95», виклав свою точку зору на ситуацію з дефіцитом на ринку пального.

За словами фахівця, причиною проблем є брак постачань. Україна мусить будувати нову систему поставок через європейський кордон, яким раніше пальне майже не передавали.

ЄС також виявився не готовим до таких викликів, зайвого ресурсу в Європі зараз немає. Деякі проблеми, зазначає Куюн, можна вирішити досить швидко, наприклад, збільшення потужностей деяких коридорів із Польщею.

Але інші проєкти щодо транспорту, портів і нафтобаз потребують інвестицій та часу. А поки ринок не наповниться, дефіцит та спекуляції не зникнуть. Щоб вирішити проблеми з постачаннями, потрібно насамперед вирішити питання транспортної інфраструктури.

Сергій Куюн скептично ставиться до ідеї про відміну держрегулювання цін. На думку експерта, це ніяк не допоможе збільшенню поставок та може підштовхнути іноземних постачальників підвищити тарифи.

«Маю надію, що до кінця травня дефіцит трохи згасне. Навряд чи зникнуть обмеження, але вони будуть не такими суворими. У червні нас чекає новий виклик — жнива, але й до того часу має покращитись постачання за декількома напрямками. В цілому до серпня має запрацювати нова система постачання», — підсумував Сергій Куюн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У травні ситуація з пальним буде здебільшого вирішена, але обмеження залишаться — експерт