ЦВК Киргизстану скасувала результати виборів після акцій протесту (фото, відео)
Getty Images

4 жовтня Центральна виборча комісія Киргизстану оголосила результати виборів. 12 з 16 партій, які взяли в них участь, відмовилися визнати результати. Лідери цих партій об'єдналися в опозиційний блок. Після цього невдоволені громадяни столиці вийшли на акцію протесту. Вони наполягали на повному скасуванні підсумків голосування. 6 жовтня ЦВК скасувала результати виборів.

Про це повідомляє «24.kg», посилаючись на коментар члена комісії Гульнари Джурабаєвої.

«З метою недопущення напруги обстановки в країні прийнято таке рішення. З присутніх на засіданні 11 членів ЦВК усі одностайно підтримали пропозицію», — повідомила чиновниця. 

Джурабаєва вважає, що ЦВК дискредитувала себе цією виборчою компанією, і «тому найкращим і найправильнішим в цьому випадку буде рішення про дострокове складення повноважень».

Раніше у Бішкеку демонстранти штурмували «Білий дім» — резиденцію президента та парламенту. Вони протестували проти результатів парламентських виборів.

Силовики застосували світлошумові гранати, гумові кулі, водомети та сльозогінний газ для розгону протестів, демонстранти використовували «коктейлі Молотова».

Протестувальники вважають, що результати виборів були сфальсифіковані.

Активістам вдалося захопити будівлю парламенту, де розташований офіс глави держави, а також звільнити із СІЗО спецслужби колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, експрем'єра Сапара Ісакова та колишнього депутата Садира Жапарова.

 Демонстранти штурмували «Білий дім» — резиденцію президента та парламенту / Getty Images

Під час акції протесту в Бішкеку постраждали 686 осіб, одна людина загинула. З них 521 людину відправили на амбулаторне лікування, передає Міністерство охорони здоров'я Киргизстану. 

Від важких травм загинув 19-річний мешканець Киргизстану. Про це BBC розповіли в пресслужбі МВС. Головний лікар Іссик-Кульської обласної лікарні Токтобай Маана зазначив, що «вибухом йому відірвало обидві ноги, тіло померлого направили в міський морг». 

Наразі «24.kg» повідомляє, що учасники протестів у Киргизстані захопили декілька золотодобувних підприємств країни. Невідомі розграбували склад та підпалили будівлю заводу з видобутку золота на родовищі Єруей, що у Талаській області. Протестувальники захопили і золотий рудник Джамгир. Всіх працівників вони вислали.

 

По оперативным данным на 15:00ч 6 октября 2020 года, всего в организации здравоохранения обратились за медицинской...

Posted by Кыргыз Республикасынын саламаттык сактоо министрлиги on Tuesday, October 6, 2020

У виборах в Киргизстані 4 жовтня взяли участь 56% з 3,5 млн зареєстрованих виборців. На 120 місць у новому складі парламенту претендували 16 партій. За офіційними даними, бар'єр у 7% подолали лише чотири з них. Це провладні «Бірімдік» і «Мекен Киргизстан», центристська «Киргизстан» і опозиційна «Бутун Киргизстан».

Напередодні президент країни Сооронбай Жеенбеков заявив про незаконне захоплення влади. 

Раніше ми писали, що жителі Болгарії протестують проти прем’єр-міністра. 

«Бабусі проти ОМОНу». В Мінську на марш протесту вийшли пенсіонери (фото)