Тупицького не пустили в будівлю КСУ. Йому повідомили про підозру
Радіо Свобода

У вівторок, 19 січня, співробітники Управління державної охорони (УДО) не пустили до Конституційного Суду відстороненого від посади голову КСУ Олександра Тупицького. А Державне бюро розслідувань повідомило Тупицького про підозру.

Коли Тупицького не пропустили до КСУ, він заявив про втручання у діяльність голови суду. В повідомленні КСУ йдеться, що це може призвести до «дестабілізації роботи всієї інституції».

В УДО пояснили, що їхні службовці діють у межах законодавства на виконання вимог указу президента, який на два місяці відсторонив голову КСУ від виконання обов’язків.

Підозра від ДБР

Того ж дня слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру Олександру Тупицькому у вчиненні кримінальних правопорушень — надання завідомо неправдивих показаннь, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту, підкупом свідка з метою відмови від дачі показань.

«Нехтуючи вимогами Конституції України та положеннями Кримінального процесуального кодексу України, діючи з метою перешкоджання встановленню істини у кримінальному провадженні у якому він є підозрюваним, цей суддя продовжує прибувати на робоче місце, перешкоджати установленню істини у кримінальному провадженні», — йдеться в повідомленні ДБР.

Слідчі зазначають, що секретаріат КСУ «фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки «готує, друкує, реєструє, відправляє документи для Голови Суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні».

Раніше Chas News повідомляв, як Тупицький виправдувався щодо свого відпочинку в Еміратах.

У очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом. Тупицький каже, що садиба належить його тещі