В американських дипломатів у Женеві та Парижі виявили «гаванський синдром» — WSJ
Pixabay

Кілька співробітників американських дипломатичних місій у Женеві та Парижі постраждали від загадкових неврологічних симптомів, характерних для так званого гаванського синдрому.

Про це з посиланням на джерела пише The Wall Street Journal.

Про можливі атаки на американських дипломатів за допомогою невідомої зброї мікрохвильового випромінювання внутрішні канали уряду повідомляли ще влітку минулого року.

У швейцарській Женеві від «гаванського синдрому» постраждали щонайменше троє дипломатів, одного з яких довелося евакуювати на лікування у США.

У Парижі постраждав один дипломат.

Ентоні Блінкен, державний секретар США, заявив, що американський уряд робить все можливе, аби з’ясувати причини поганого самопочуття дипломатів, пише ВВС.

Женева є одним із найбільших дипломатичних майданчиків світу, у місті сконцентровані штаб-квартири міжнародних організацій. Зокрема тут два дні тому проходили переговори між Росією та США, а влітку президент Америки Джо Байден зустрічався з лідером РФ Володимиром Путіним.

Гаванський синдром — сукупність низки неврологічних симптомів, що включають запаморочення, нудоту, головні болі та проблеми зі слухом.

Уперше він спостерігався в листопаді 2016 року в деяких співробітників посольств Канади та США в Гавані (Куба) та членів їхніх сімей, а в подальші роки повторився у більш ніж 200 американських дипломатів, військових та співробітників спецслужб у різних країнах світу.

Уряд США вважає причиною синдрому прицільну атаку на своїх дипломатів з використанням мікрохвильової зброї, організовану, ймовірно, Росією.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія відповідальна за вбивство Литвиненка у Британії і мусить сплатити його вдові компенсацію у розмірі €100 тис. — ЄСПЛ