У Женеві завершилися перемовини між Росією та США. Про що вдалося поговорити
Getty Images

У Женеві завершилися російсько-американські переговори про гарантії безпеки, які тривали майже вісім годин.

Сергій Рябков, заступник міністра закордонних справ РФ, та Венді Шерман, заступниця держсекретаря США, дали перші коментарі про результати перемовин.

Як передає The New York Times, Венді Шерман зазначила, що розмова з російськими колегами була більше схожа на дискусію, а не переговори.

Вимога Росії про нерозширення НАТО

За словами Шерман, пропозицію Росії про нерозширення НАТО Штати відкинули. Посадовиця зазначила, що США не дозволять РФ «зачинити» двері для вступу в Альянс.

«Ми не відмовимося від двосторонньої кооперації із суверенними державами, які мають намір співпрацювати зі США. І не прийматимемо рішення про Україну без України, про Європу без Європи і про НАТО без НАТО», — заявила Шерман. 

Рябков заявив, що РФ серйозно налаштована щодо цього питання. Також він наголосив, що РФ прагне отримати гарантії, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО.

«Ми наголошуємо, що для нас це є абсолютно обов’язково — переконатися, що Україна ніколи в майбутньому не увійде до складу НАТО», — заявив він. Рябков додав, що Росії набридли «порожні обіцянки», вона хоче «залізобетонних гарантій».

Скупчення російських військ на кордоні з Україною

У Держдепі заявили, що Штати готові запровадити нові санкції у випадку російського вторгнення в Україну. Окремо США посилять військову підтримку України.

Шерман додала, що Штати побачать, наскільки серйозно Росія до цього ставиться. В РФ заявили, що не мають ніяких намірів нападати на Україну, а російські війська пересуваються «винятково на своїй території». Шерман заявила, що Росія не дала прямої відповіді щодо того, чи готова до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

У Держдепі додали, що сигналом до деескалації стане відведення військ РФ від російсько-українського кордону. Нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Альянс готуватися до того, що Росія може застосувати силу замість діалогу.

Зустріч у Женеві була першим раундом переговорів. 12 січня запланований другий раунд спілкування з РФ у межах засідання Ради НАТО-Росія в Брюсселі. Наступного дня, 13 січня переговори з російською стороною мають пройти у форматі Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«‎Смішно, що у Європі люди вірять, що їх не зачепить українсько-російський конфлікт. Але вони недостатньо розумні»