У Білорусі парламент дозволив оперативникам віддалено підключатися до чужих комп’ютерів
Прамень

Парламент Білорусі схвалив поправки до закону про оперативно-розшукову діяльність. Тепер силовики мають право «вивчати інформаційні системи і ресурси», а також комп’ютерну інформацію, в тому числі через віддалений доступ, передає «Радіо Свобода».

«Оперативний огляд складається з вивчення інформаційних систем, комп’ютерної інформації, в тому числі шляхом віддаленого доступу, з метою отримання відомостей, необхідних для оперативно-розшукової діяльності», — цитує закон видання.

Оперативники тепер можуть копіювати та вилучати матеріали під час «дослідження предметів», документів і комп’ютерної інформації.

Без ухвалення нової постанови прокурора їм дозволили перевіряти телефонні дзвінки й листування e-mail, якщо людина, яка перебуває під контролем, використовує інший номер телефону або електронну пошту.

Органи, які проводять оперативно-розшукову діяльність, зможуть використовувати «засоби негласного отримання (фіксації) інформації».

Поправки наберуть чинності через три місяці після офіційного опублікування нового закону.

Утім, рішення парламенту є фактичним узаконенням того, що силовики режиму Лукашенка й так раніше практикували.

Силовики розігнали акцію в Мінську в пам'ять Романа Бондаренка

Одночасно з ухваленням закону, 12 січня, силовики розігнали акцію в Мінську в пам’ять загиблого активіста Романа Бондаренка.

За даними ЗМІ РБ, невелика група людей зібралася ввечері в районі вулиці Червякова, де знаходиться двір, який неофіційно називають «Площею Змін». Однак туди ж приїхали силовики, які затримали щонайменше одного активіста.

Правозахисний центр «Вясна» також повідомив про точкові затримання в інших районах Мінська.

Романа Бондаренка побили силовики в цивільному на «Площі Змін» після того, як він почав розмовляти з людьми, що знімали з парканів біло-червоні стрічки. Після бійки його затримали. Пізніше Романа госпіталізували з набряком мозку і закритою черепно-мозковою травмою. 31-річний Бондаренко помер 12 листопада.

Акції протесту в Білорусі тривають кілька місяців після оголошення результатів виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який править країною понад 26 років. Учасники масових протестів звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових, чесних виборів і звільнення білоруських політв’язнів, а також припинення свавілля силовиків щодо протестувальників.

Раніше Київ назвав «черговими інсинуаціями» заяви Лукашенка про завезення до РБ «зброї з України».

Тихановська запропонувала литовцям змінити офіційну назву Білорусі