У Бразилії від COVID-19 вакцинували майже все доросле населення міста. Смертність впала на 95%
Getty Images

У бразильському місті Серрана провели експеримент з вивчення коронавірусу та вакцинували 95% дорослого населення. В результаті смертність від хвороби впала на 95%.

Бразилія  одна з найбільш постраждалих від коронавірусу країн. З початку пандемії через хворобу тут померли понад 463 тис. людей, повідомляє BBC.

У містечку Серрана мешкає всього 45 тис. осіб. Експеримент проводили з лютого по квітень 2021 року. Під час випробувань використовували китайську вакцину CoronaVac виробництва Sinovac Biotech.

Як стверджують дослідники, вже після вакцинації 75% дорослого населення спалах хвороби вдалося взяти під контроль. А піля щеплення 95% повнолітніх мешканців міста кількість симптоматичних випадків COVID-19 впала на 80%, кількість госпіталізацій зменшилася на 86%, а смертність знизилася на 95%. 

ВООЗ схвалила COVID-вакцину CoronaVac

Тим часом у найближчих до Серрани містах кількість хворих на коронавірус залишається високою.

На думку вчених, результати експерименту підтвердили, що поширення хвороби можна контролювати за допомогою вакцинації. Один із дослідників зазначив, що для відкриття шкіл навіть не обов'язково вакцинувати дітей.

Результати експерименту також є важливими для сприйняття людьми вакцини CoronaVac, щодо ефективності якої раніше були сумніви. Саме цей препарат є найбільш поширеним у Бразилії.

Під час клінічних випробувань дані про ефективність вакцини CoronaVac варіювалися від 50% до 90%.

Щеплені CoronaVac українці отримають міжнародне свідоцтво про вакцинацію — Ляшко