У Британії припадає 30 випадків тромбозів на 18 млн щеплень AstraZeneca

У Великобританії агентство з регулювання лікарських засобів і медвиробів повідомило, що виявило 30 випадків тромбозів у пацієнтів після щеплень вакциною AstraZeneca проти COVID-19.

Про це написало у звіті британське регуляторне відомство Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency UK.

Звіт оприлюднили 1 квітня, він описує реакції на вакцини Pfizer/BioNTech і AstraZeneca у британців.

До 24 березня включно агентство отримало 22 повідомлення про тромбоз венозного синуса головного мозку і вісім повідомлень про інші тромбози з низьким рівнем тромбоцитів із загального числа 18,1 млн доз вакцини AstraZeneca.

Таких повідомлень про вакцину Pfizer відомство не отримало.

В агентстві із посиланням на постійний моніторинг відзначають, що «переваги вакцин проти COVID-19, як і раніше, переважують будь-які ризики, і вам слід продовжувати отримувати вакцину, коли вам запропонують».

Люди до 60 років не повинні отримувати другу дозу вакцини AstraZeneca — німецькі експерти

Німецькі експерти заявляють, що люди, молодші за 60 років, не повинні отримувати другу дозу вакцини AstraZeneca.

Про це пише Reuters із посиланням на німецьку комісію з вакцин STIKO.

«Поки відповідні дані не будуть доступні, STIKO рекомендує людям до 60 років замість другої дози AstraZeneca вводити дозу мРНК-вакцини через 12 тижнів після першого щеплення» — стверджують експерти.

До вакцин РНК (мРНК) належать щеплення, зроблені компаніями Pfizer-BioNTech та Moderna.

У рекомендації STIKO зазначила, що немає наукових доказів безпеки змішаної серії вакцин.

Німеччина з 31 березня на національному рівні призупинила використання вакцини від коронавірусу Oxford/AstraZeneca для людей віком до 60 років.

Головний інфекціоніст США: у нас достатньо вакцин, щоб не застосовувати AstraZeneca

США можуть відмовитися від вакцини проти COVID-19, яку розробила AstraZeneca. Про це заявив директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США, головний інфекціоніст країни Ентоні Фаучі, повідомляє Reuters.

«Це питання перебуває в підвішеному стані. Я вважаю, що, з огляду на ті контрактні відносини, які у нас є з рядом компаній, ми маємо досить вакцин, щоб покрити всі наші потреби без застосування AstraZeneca», — сказав він.

У США зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: Pfizer і BioNTech, Moderna і Johnson & Johnson. У березні прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі повідомила, що США нададуть свої запаси AstraZeneca іншим країнам.

Передісторія

У березні країни почали масово відмовлятися від використання вакцини AstraZeneca. Приводом послужили випадки формування тромбів і порушення згортання крові у щеплених, які в декількох випадках привели до смерті.

У AstraZeneca спростували зв’язок підвищеного ризику утворення тромбів із застосуванням її препарату. На тлі масової відмови від використання вакцини AstraZeneca її виробник вирішив перейменувати препарат. Він отримав назву Vaxzevria.

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про відсутність задокументованих смертей внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також зв’язку між препаратом і утворенням тромбів.

Європейське агентство з лікарських засобів не підтвердило зв'язок випадків тромбозу з вакцинацією від COVID-19 вакциною AstraZeneca (Covishield).

AstraZeneca скоротила прогноз поставок вакцин проти COVID-19 до Європейського Союзу в першому кварталі приблизно до 30 млн доз, третини своїх контрактних зобов'язань і зниження на 25% від зобов'язань, зроблених минулого місяця.

Німеччина з 31 березня на національному рівні призупинила використання вакцини від коронавірусу Oxford/AstraZeneca для людей віком до 60 років.

Раніше з’явились повідомлення, що вакцина AstraZeneca може бути причиною виникнення тромбів.

Канада призупинила вакцинацію цим препаратом людей до 55 років.

В України дві особи померли після щеплення від COVID-19, але у МОЗ заявили, що вакцина не стала причиною.

МОЗ Канади додало в інструкцію для препарату AstraZeneca попередження про тромби