У Чехії відправили за ґрати трьох бойовиків «ДНР» у справі про тероризм — ЗМІ (оновлено)
iStock

23 квітня районний суд Праги узяв під варту трьох із п'яти обвинувачених. Слідчі вважають, що вони брали участь в бойових діях на сході України та є  терористами.

Про це повідомляє чеське видання Novinky.

ЗМІ пише, що суд узяв під варту осіб, що воювали на стороні російських найманців — керівника «Об'єднання чехословацьких солдатів в резерві миру» Івана Кратохвіла, члена об'єднання Мілоша Уржецького і попа Пржемисла Івана Гадраву.

Всі вони є громадяни Чехії. Такий запобіжний захід потрібен, оскільки обвинувачені можуть утекти або вплинути на свідків, які ще не виступили в суді, говорить прокурор Вищої прокуратури Праги Мартін Біли.

Всім трьом пред'явлено звинувачення в тероризмі, участі в терористичній групі, фінансуванні тероризму та підтримці і пропаганди тероризму, передає видання. Також звинувачують одну юридична особу.

Оновлено. Чеський лідер Мілош Земан заявив, що у звіті Служби безпеки та інформації Чехії немає доказів того, що російські агенти ГРУ «Петров» і «Боширов» перебували у Врбетіце в 2014 році під час вибухів на складі боєприпасів, повідомляє Novinky.cz.

«Жодна суверенна країна не може дозволити, щоб на її території два агенти іноземної держави здійснили терористичний напад, унаслідок якого загинули два громадянина Чехії і був завданий збиток на мільярди», — сказав він.

Президент Чехії має дві такі версії, чому у Врбетіце сталися вибухи:

  • згідно з першою, вибухи стали наслідком непрофесійного поводження з вибуховими речовинами;
  • згідно з другою, це була операція іноземної розвідки.

Земан додав, що сам факт присутності на території країни двох агентів ГРУ, підозрюваних в отруєнні російського ексрозвідника Сергія Скрипаля, викликає занепокоєння.

«Що тут робили двоє росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів? Точно вони не були тут у відпустці», — наголосив президент Чехії.

Довідка

Організація «Об'єднання чехословацьких солдатів в резерві миру» нібито збирала кошти для поїздок людей в зону бойових дій і може бути безпосередньо пов'язана з російськими спецслужбами.

Вона регулярно влаштовувала військові навчання з використанням «дозволеної законом зброї і її копіями« і проводила «військові дні« для чеських школярів. Члени організації також негативно налаштовані проти НАТО.

Видання називає 56-річного Пржемисла Івана Гадраву священиком з «проросійською орієнтацією», якому доручили духовне управління громадою при церкві Св. Вацлава в Літомержіце.

Chas News повідомляв, що з Чехії видворять 63 російських дипломатичних представників з їхніми родинами. 

І знову Петров, Боширов та «Новачок». Як Чехія відкриває «другий фронт» проти РФ (відео)