У деклараціях колишнього посадовця СБУ Іллі Вітюка не виявили незаконного збагачення

Національне агентство з питань запобігання корупції завершило перевірку колишнього очільника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка й не виявило незаконного збагачення. 

Про це НАЗК повідомило у відповідь на запит журналістам «Слідства.Інфо».

Зазначається, що під час перевірки способу життя Іллі Вітюка у НАЗК не встановили невідповідності рівня життя до задекларованого ним майна та доходів.

«Наразі щодо майна, власниками якого є Вітюк І. А. та члени його сім’ї, Національним агентством не встановлено різниці між їх вартістю та законними доходами, які у п’ятсот і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму, яка могла б свідчити про необґрунтованість набуття активів», — повідомили в НАЗК.

Що передувало

НАЗК розпочало перевірку способу життя бригадного генерала СБУ Вітюка у квітні цього року після публікації розслідування «Слідства.Інфо». Журналісти з’ясували, що у грудні 2023-го дружина Іллі Вітюка придбала квартиру на 195 кв. м у столичному ЖК преміумкласу. Ринкова вартість такої оселі — 21,5 млн грн, хоча в декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 млн грн.

Перед публікацією розслідування, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

4 квітня агенція «Слідство.Інфо» повідомляла, що Вітюк, ймовірно, у якості помсти дав вказівку представникам київського ТЦК вручити повістку їхньому журналісту Євгенію Шульгату. З’ясувалося, що вказівки воєнкомам дав співробітник департаменту, який очолює Вітюк. У цей час журналіст готував про нього розслідування, яке оприлюднили 4 квітня. 

9 квітня голова СБУ Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків.

1 травня президент України Володимир Зеленський звільнив Іллю Вітюка з посади начальника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України (СБУ).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Держслужбовцям і військовим заборонили використовувати Telegram у своїй комунікації