У Франції офіційно розслідують побиття чорношкірого продюсера паризькими поліцейськими
Getty Images

Щодо чотирьох французьких поліцейських, які утримуються під вартою за побиття чорношкірого музичного продюсера, почалося офіційне розслідування. Про це повідомили в понеділок Reuters і The Guardian із посиланням на агентства «Франс прес» (AFP) і «Франс Інфо».

Двоє офіцерів — 44-річний бригадир з 19-річним зразковим послужним списком та 23-річний співробітник — утримуються під вартою, інші двоє отримали умовне звільнення.

Відсторонені від посади правоохоронці постали в неділю, 29 листопада, перед судом в Парижі. Як передає агентство AFP з посиланням на інформовані джерела в органах юстиції, їх звинувачують у насильницьких діях на грунті расизму і дачі неправдивих свідчень. Четвертого офіцера, який випустив сльозогінний газ із балончика, звинуватили у «навмисному насильстві».

Звинувачення проти офіцерів включають використання расистських висловлювань та навмисне насильство з використанням зброї, заявив прокурор Парижа Ремі Хайц у неділю.

В суботу у столиці Франції почалися жорстокі сутички під час демонстрації проти поліцейського насильства. Це сталося після коментарів президента Еммануеля Макрона напередодні, що відео з ймовірним побиттям — ганьба Франції.

Постраждалий, музичний продюсер Мішель Цеклер, заявив, що 21 листопада поліція затримала його на його музичній студії в 17 окрузі Парижа.

За його словами, він гуляв неподалік без маски, що є порушенням французьких протоколів охорони здоров'я щодо коронавірусу, і, побачивши поліцейську машину, зайшов у свою музичну студію, щоб уникнути штрафу.

Однак поліцейські пройшли за ним усередині і почала нападати на нього та знущатися над ним через його расу, додав Цеклер.

Поліцейські розповіли слідчим, що вони переслідували продюсера, який перебував на вулиці без захисної маски. Однак на відеозаписах з камери спостереження видно, що вони при вході в студію б’ють чоловіка в обличчя і по голові кулаками і кийками, штовхають ногами.

26 листопада відео було оприлюднено в Інтернеті і викликало обурення у французькому суспільстві. Макрон заявив, що вражений тим, що трапилося. Поліцейські були відсторонені від служби і взяті під варту.

До публікації відео офіцери звинуватили 41-річного Цеклера у спротиві арешту та нападі на них.

На прес-конференції в неділю прокурор Парижа Ремі Хайц заявив, що троє офіцерів, яких бачили на відео, сказали, що вони «впали в паніку», але визнали, що «їхні удари не були виправданими, і вони в основному діяли зі страху». «Вони заперечують будь-які расистські образи», — додав Хайц.

Співробітники поліції заявили, що наздогнали Цеклера через те, що він не мав маски і тому, що з його сумки чувся сильний запах каннабіса. Після обшуку сумки поліція виявила лише 0,5 г конопель, сказав Хайц.

Справа знову викликала побоювання, що новий закон, який французькі депутати схвалили минулого тижня, що обмежує право публікувати або транслювати зображення поліції та жандармів, за певних обставин буде використаний для прикриття ймовірних протиправних дій.

Критики статті 24 закону про глобальну безпеку, яка чекає на схвалення сенатом, заявляють, що відео нападу на Цеклера не могло бути оприлюднене відповідно до законодавства. Уряд заявляє, що за публікацію таких зображень буде встановлено кримінальну відповідальність, якщо вони мають за мету «нашкодити фізичному чи психологічному добробуту» правоохоронців.

Напад на Цеклера став третім інцидентом, пов’язаним із ймовірним насильством з боку поліції, зафіксованим на відео минулого тижня. Під час демонтажу імпровізованого табору для мігрантів у центрі Парижа минулого понеділка було знято відео про те, як один полісмен навмисно збив із ніг втікаючого мігранта. Іншого поліцейського звинувачують у тому, що він напав на французького журналіста. Розслідуванням цих випадків займається власний дисциплінарний підрозділ поліції.

Минулого тижня також було оприлюднено критичну доповідь про арешт молодого чорношкірого у 2017 році, який зазнала поранень після нібито зґвалтування у поліції. Видання Le Monde описало повідомлення про напад на Теодора Лухаку як «демонстрацію низки поліцейських невдач». Підозрювані у насильстві співробітники поліції уникали дисциплінарних стягнень, але тепер їх може загрожувати кримінальне провадження.

У вересні французький журналіст, який проник у паризький поліцейський відділок, описав культуру расизму та насильства, коли офіцери діяли безкарно.

Незадовго до випадку з Мішелем Цеклером суспільне обурення викликала жорстока поліцейська операція в Парижі під час демонтажу наметів, встановлених мігрантами на площі Республіки. У Франції проходять масові демонстрації проти поліцейського насильства і суперечливого закону про безпеку.

Як ми писали раніше, французький уряд стикається зі зростаючим гнівом через «шокуюче» застосування надмірної сили з боку поліції, яка демонтувала табір біженців-протестувальників у центрі Парижа.

У Франції — протести проти законопроекту, що передбачає кримінальну відповідальність за зйомку правоохоронців «з метою завдати їм шкоди»