У Франції ухвалили закон про COVID-перепустки попри багатотисячні протести
Getty Images

Парламент Франції прийняв закон, згідно з яким люди повинні мати спеціальні перепустки, щоб потрапити до ресторану або вирушити в поїздку країною.

Також нові норми зобов'язують усіх медичних працівників вакцинуватися від COVID-19, повідомляє AP.

Нові правила вже викликали в країні протести та політичну напругу. Президент Макрон та уряд запевняють, що це потрібно для захисту вразливих груп населення та щоб зупинити подальше поширення хвороби.

Усі медпрацівники мають почати вакцинуватися до 15 вересня. Якщо вони цього не зроблять, то можуть бути відсторонені від роботи.

Також французам потрібно мати COVID-перепустку для доступу до всіх ресторанів, а також потягів та літаків, які курсують в межах країни.

МОЗ може запровадити привілеї для COVID-вакцинованих на час локдауну

Наразі закон діє лише для дорослих, але з 30 вересня його будуть застосовувати для всіх людей віком від 12 років.

Щоб отримати перепустку, громадяни мають надати докази, що вони повністю вакцинувалися, отримали негативний результат тесту або нещодавно вилікувалися від коронавірусу.

Новими правилами задоволені не всі, близько тижня тому на протести вийшли 160 тис. людей.

Еммануель Макрон заявив, що люди можуть вільно висловлювати свою думку, але розкритикував тих, хто «займається ірраціональною, іноді цинічною, маніпулятивною мобілізацією» проти щеплень.

Chas News писав, що з 21 липня французи повинні підтвердити вакцинацію або показати негативний тест на коронавірус, щоб потрапити до більшості музеїв, театрів та кінотеатрів.

У Німеччині для невакцинованих громадян можуть запровадити нові обмеження