У «Голосі» таки розкол. 10 нардепів від фракції вимагають переобрати керівництво партії
Зміст

Десять народних депутатів від фракції «Голосу» оприлюднили спільну заяву. У ній вони розкритикували чинне керівництво партії та закликали переобрати його на з'їзді політсили.

Про це повідомила на Facebook одна із підписанток заяви, нардеп Олександра Устінова.

Інші її колеги — Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталія Піпа, Ольга Стефанишина, Ярослав Юрчишин, Володимир Цабаль та Андрій Шараскін.

Ці депутати вважають, що протягом останніх місяців керівники партії та фракції нібито використовують політсилу «як інструмент для задоволення власних інтересів, самопіару та підігрування владі». Вони заявили, що не поділяють «відмову керівництва партії від захисту антикорупційних органів і боротьби з корупцією».

Підписанти зазначили, що розчаровані «відмовою керівництва фракції та партії підписувати постанову про звільнення генеральної прокурорки Ірини Венедіктової».

Також нардепи засудили «ведення керівництвом партії та фракції підкилимних переговорів про входження до коаліції з партією влади».

Автори заяви висловили обурення нібито порушенням керівництвом партії та фракції «принципів внутрішньопартійної демократії».

Підписанти заяви закликали організувати з'їзд «Голосу», щоб «оздоровити ситуацію в партії». Окрім переобрання керівництва політсили, під час з'їзду пропонують ухвалити зміни до статуту партії, які усунуть «практику ухвалення рішень однією людиною» і розширять повноваження партійних осередків.

/ Олександра Устінова

Конфлікт у «Голосі»

Розбіжності серед депутатів фракції розпочалося з голосування у Верховній Раді 16 березня за законопроєкт, який має внести зміни до Конституції та дозволити президентові призначати директорів НАБУ та ДБР. Деякі депутати «Голосу» підтримали надсилання на розгляд Конституційним Судом законопроєкту про Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Державне бюро розслідувань (ДБР).

Зокрема, Ярослав Юрчишин зазначав, що депутати голосували, щоби почути думку КСУ про розширення повноважень президента. Устінова додає, що це був «технічний і тактичний крок, щоб не дати швидко проголосувати провладний законопроєкт».

Устінова також заявила, що окремі депутати фракції отримали попередження про можливе виключення з партії через це голосування.

Реакція «Голосу»

У партії вважають, що законопроєкт «робить президента фактично господарем цих відомств» і позбавляє НАБУ та ДБР незалежності.

У «Голосі» додали, що партія регулярно виступала проти збільшення повноважень президента: «Саме тому таке голосування є порушенням послідовності позиції партії».

24 березня у «Голосі» заявили, що виключати з партії нікого не будуть. «Ми звертаємося до кожного партійця і прихильника партії та запевняємо: ми вірні нашим принципам та цінностям, із якими прийшли до політики. Ми сподіваємося, що керівництво і депутати фракції у Верховній Раді зроблять висновки з цього інциденту та надалі залишатимуться вірними партійній ідеології та фракційній дисципліні», — резюмували тоді у партії.

Голосний скандал. Чому проєвропейська партія іде на дно