У Human Rights Watch закликали Монголію заборонити в’їзд путіну або заарештувати його

Монголія має заборонити в'їзд володимиру путіну, який запланував візит до країни 3 вересня, або заарештувати його, якщо російський диктатор в'їде на територію цієї держави.

Про це заявила Марія Елена Віньйолі, старша радниця з питань міжнародного правосуддя правозахисної організації Human Rights Watch.

«Монголія порушить свої міжнародні зобов’язання як члена МКС, якщо дозволить путіну відвідати країну, не заарештувавши його. Прийом путіна, який переховується від міжнародного кримінального суду, був би не тільки образою для багатьох жертв злочинів російських військ, а й підірвав би важливий принцип, що ніхто, попри свою могутність, не стоїть вище за закон», — наголосила Віньйолі.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіна. Це означає, що при виїзді за кордон президента рф мають заарештувати.

Монголія ратифікувала Римський статут у 2003 році. Згідно з установчим договором Міжнародного кримінального суду (МКС), Монголія зобов’язана співпрацювати з судом, зокрема шляхом арешту та видачі будь-яких підозрюваних, які потрапляють на її територію. Не маючи власної поліції, міжнародний кримінальний суд має покладатися на допомогу держав і міжнародної спільноти в арештах.

Якщо путін відвідає Монголію, це буде перший випадок, коли країна-член МКС прийматиме його після того, як суд видав ордер на його арешт. У серпні 2023 року путін мав відвідати щорічний саміт лідерів БРІКС — групи держав, до якої входять як Південна Африка, так і росія — в Йоганнесбурзі, але його візит зрештою скасували через тиск з боку громадянського суспільства та рішення південноафриканського суду, який підтвердив зобов'язання ПАР виконати ордер МКС.

У Human Rights Watch заявили, що всі країни-члени МКС мають наслідувати приклад Південної Африки та виконувати свої зобов’язання згідно з установчим договором суду.

«Коли путін планував відвідати саміт БРІКС у Південній Африці торік, ПАР стикнулася з тим самим вибором, що й Монголія, але дала зрозуміти, що визнає свої зобов'язання заарештувати його, і зрештою він залишився вдома. У влади Монголії тепер є шанс продемонструвати на конкретних прикладах свою прихильність до правосуддя за міжнародні злочини, відмовивши путіну у в'їзді або заарештувавши його, якщо він в'їде в країну», — розповіла Віньйолі.

Раніше Міністерство закордонних справ України закликало Монголію виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт і передати путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На тлі Курської операції у російському суспільстві зростає невдоволення путіним — ISW