У Китаї візит своїх бізнесменів до Криму пояснили «практичними потребами»
Пресслужба МЗС КНР

В МЗС Китаю пояснили візит китайських бізнесменів до тимчасово окупованого Криму.

Там кажуть, що деякі китайські компанії, спираючись на історично встановлені зв’язки, проводять співпрацю з Кримом на основі ринкових принципів.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Китайської Народної Республіки Чжао Ліцзянь. Раніше українська сторона зажадала у офіційного Пекіна пояснень щодо візиту делегації китайського бізнесу до тимчасово окупованого Криму. А також щодо можливої зміни Китаєм позицію по Криму через ситуацію навколо «Мотор Січі».

«Позиція Китаю щодо питання Криму є послідовною. Ми сподіваємося, що відповідні сторони можуть належним чином вирішити цю проблему шляхом діалогу та консультацій. Деякі китайські компанії, спираючись на історично встановлені зв’язки та практичні потреби, проводять обмін та співпрацю з Кримом на основі ринкових принципів. Таку комерційну діяльність не можна політизувати», — наголосив речник МЗС КНР.

29 січня президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів «Мотор Січ».

Акціонер ПАТ «Мотор Січ», китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., вважає необґрунтованими санкції, запроваджені Україною проти неї та пов’язаних із нею осіб.

Уряд України отримав від Китаю ноту через санкції проти акціонерів «Мотор Січі»