«Варварський грабунок». Інвестор «Мотор Січі» з КНР розкритикував санкції України, які збіглися із обмеженнями США
Defense Express

Акціонер ПАТ «Мотор Січ», китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. вважає необґрунтованими санкції, запроваджені Україною проти неї та пов'язаних із нею осіб. Китайці назвали основною метою обмежень перешкоджання інвестиціям у «Мотор Січ».

«Skyrizon, як акціонер компанії «Мотор Січ», буде незаконно позбавлена своїх законних прав, обов'язків і зобов'язань, також компанія буде вимушена перервати загальноприйняті ділові відносини з українською компанією «Мотор Січ», що спричинить величезні безповоротні збитки», — пише компанія у заяві на сайті, створеному для спроби провести 31 січня збори акціонерів ПАТ. Зборам перешкодила СБУ.

Skyrizon також вважає, що санкції України, запроваджені на три роки, збігаються з метою Бюро промисловості та безпеки (BIS) Міністерства торгівлі США. Воно 14 січня 2021 року включило Skyrizon до списку військових кінцевих користувачів (MEU). 

«Держава Україна відмовилася від результатів попередніх переговорів і повністю виключила будь-яку можливість примирення між двома сторонами», — наголошують бізнесмени у заяві.

Китайці не стримуються у словах і пишуть: «З боку держави Україна такі дії — це варварський грабунок і серйозне порушення законних прав та інтересів китайських компаній, що працюють за кордоном, безпрецедентне неповагу до принципів і правил міжнародної торгівлі, а також серйозне порушення положень «Угоди між Урядом України та Урядом КНР про заохочення та взаємний захист інвестицій».

Skyrizon зазначає, що з липня 2017 року провадить переговори з державою Україна, сподіваючись «залагодити непорозуміння і миролюбно вирішити інвестиційний спір». Але 9 грудня 2020 року вона розпочала міжнародний інвестиційний арбітраж проти України і вже отримала офіційну відповідь.

«Сторони провадять переговори і планують брати участь в арбітражному процесі. Ми рішуче виступаємо проти злочинних дій держави України, що стосуються підміни концепцій національної безпеки, змішання правди з брехнею, політизації нормальної економічної і торгової діяльності», відзначили бізнесмени.

Китайська компанія також зазначає, що 13 січня вона в Печерському суді успішно оспорила відмову слідчого Державного бюро розслідувань визнавати Skyrizon потерпілою стороною у порушеній на початку листопада минулого року справі за її скаргою на дії СБУ.

На думку компанії, такі дії з боку України можуть відлякати інших потенційних інвесторів і погіршити ситуацію в авіабудівній галузі.

Позачергові збори «Мотор Січі» «скасувала» СБУ