«Антикитайські політики з божевільними діями». КНР запровадила санкції проти 27 чиновників США
Medical Xpress

Пекін увів санкції проти держсекретаря США Майка Помпео та ще 27 громадян Штатів, включно з людьми із адміністрації експрезидента Трампа, за «втручання у внутрішні справи Китаю».

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву МЗС Китаю.

«В останні кілька років деякі антикитайські політики в США, виходячи з власних політичних інтересів, упереджень і ненависті до Китаю, спланували і просували серію божевільних дій, ігноруючи інтереси китайського та американського народів, ображали китайський народ та серйозно втручатилися у внутрішні справи Китаю і завдали шкоди інтересам Китаю», — заявили у відомстві.

Під санкції потрапили:

  • держсекретар США Помпео;
  • радник Білого дому з питань торгівлі Пітер Наварро;
  • помічник Трампа з національної безпеки Роберт О'Брайєн;
  • заступник радника Трампа з національної безпеки Метт Поттінджер;
  • колишній міністр охорони здоров’я Алекс Азар;
  • колишній посол США в ООН Келлі Крафт;
  • колишній помічник Трампа Стів Беннон (помилуваний Трампом 19 січня);
  • колишній радник з питань безпеки Джон Болтон.

Усім 28 людям, на яких поширюються санкції, а також їх сім'ям, заборонили в'їзд на материкову частину Китаю, в Гонконг і Макао. Також їм та їхнім компаніям заборонено вести справи з Китаєм.

«Китайський уряд непохитний в своїй рішучості захищати свій національний суверенітет, безпеку і інтереси розвитку», — заявила влада Пекіну.

Цей крок Китаю підкреслює суперечливі і часто ворожі відносини між Вашингтоном і Пекіном за часів перебування на посаді Трампа.

У середу, за кілька годин до того, як Трамп востаннє залишив Білий дім, державне інформаційне агентство Китаю «Сіньхуа» розмістило в соцмережах фото Конгресу США, на якому англійською проголошується: «Хорошого позбавлення, Дональде Трамп!».

Наварро заявив CNN, що санкції проти нього — «знак пошани від диктатури, яка вбила мільйони своїм вірусом». Адміністрація Трампа неодноразово наполягала на тому, що Китай повинен нести виключну відповідальність за пандемію коронавірусу.

КНР оголосила про санкції  після останніх кроків адміністрації Трампа, спрямованих проти Китаю. Це проти китайських чиновників і заява 45-го президента в останній день про те, що китайський уряд вчинив геноцид проти уйгурських мусульман та етнічних та релігійних меншин у західному регіоні Сіньцзян.

11 січня Помпео заявив, що США скасують десятилітні обмеження на контакти між американськими та тайванськими чиновниками — рішення, яке спричинило погрози з боку Пекіна.

Рішення Китаю ввести санкції проти команди Трампа слідує за коментарями, зробленими Пекіном за кілька годин до інавгурації Байдена. Влада КНР висловила надію, що новий президент США «подивиться на Китай раціонально й об'єктивно».

В середу прессекретар МЗС Китаю Хуа Чунін заявила, що адміністрація Трампа за останні чотири роки зробила численні «фундаментальні помилки», що призвело до «серйозної шкоди» двостороннім зв'язкам.

Натомість адміністрація Байдена повинна «поглянути на Китай раціонально і об'єктивно, зустріти Китай і в дусі взаємної поваги, рівності та взаємної вигоди підштовхнути китайсько-американські відносини до правильного шляху здорового та стабільного розвитку», — сказала Хуа.

Протягом останніх днів китайські державні ЗМІ святково вітають завершення повноважень адміністрації Трампа в серії редакційних статей, коментарів та публікацій у соцмережах.

Офіційний коментар «Сіньхуа» із заголовком «Прощай, Трамп» також широко поширювався в Інтернеті китайською мовою. «Протягом останніх чотирьох років люди не бачили, як Америка знову стала великою», — написали його автори. Посилаючись на репутацію США як маяка демократії, вони додали: «Маяк» руйнується, а міф про «вершину» розвалюється».

Протягом більшої частини останніх чотирьох років китайські державні ЗМІ уникали спеціальних згадок про Трампа у критиці його адміністрації.

У редакційній статті, опублікованій 16 січня, за кілька днів до передачі влади, «Сіньхуа» попрощалося з «поточною адміністрацією США та її остаточним божевіллям».

Держсекретаря Помпео, що йде, КНР також прямо розкритикувала. «Сіньхуа» опублікував окремий коментар зі словами «Гарного позбавлення, Майк Помпео». Редактор державного таблоїду «Глобал Таймс» Ху Сіцзінь відповів на критику Помпео дій Китаю в Синьцзяні, сказавши, що американський дипломат поводиться «ганебно» і шукає уваги. «Вас все ще викинуть з офісу сьогодні», — сказав Ху в своєму офіційному Twitter в середу.

Для порівняння, посол Китаю в США Цуй Тянькай виступив із ввічливою заявою, вітаючи нову адміністрацію Байдена в середу, незабаром після того, як президент США склав присягу.

«Китай сподівається на співпрацю з новою адміністрацією для сприяння стабільному розвитку китайсько-американських відносин та спільному вирішенню глобальних проблем у галузі охорони здоров'я, зміни клімату та зростання», — написав посол у своєму офіційному Twitter.

У грудні адміністрація Трампа затвердила правила, що обмежують поїздки до Сполучених Штатів членів правлячої Комуністичної партії Китаю та їхніх сімей.

Штати ввели обмеження проти понад півсотні організацій, які причетні до порушення прав людини, викрадення комерційної таємниці в США і експансії КНР в регіоні.

Пентагон додав дев'ять китайських фірм до списку компаній, які нібито пов'язані з китайськими військовими. Їх заборонили інвестувати. Серед фірм — виробник смартфонів Xiaomi Corp та виробник літаків Comac.

17 січня Помпео опублікував інформацію стосовно появи коронавірусу. Оприлюднені документи нібито підтвердили, що COVID-19 з'явився в державних лабораторіях Китаю. Очільник Держдепу каже, що влітку 2019 року в Уханьском інституті вірусології кілька співробітників заразилися хворобою, яка схожа на коронавірус.

Мінторгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon — інвестора в ПАТ «Мотор Січ». Інституція заявляє, що китайська фірма загрожує національній безпеці США.

Американсько-китайська «торгова війна» коштувала США до 245 тис. робочих місць