Останнє помилування Трампа. 45-й президент США помилував свого ексрадника
Getty Images

Дональд Трамп в останні години свого перебування на посаді президента США оголосив про помилування 73 осіб і пом'якшення покарання для ще 70-ти.

Серед тих, кого помилував глава держави його колишній радник зі стратегічних питань Стів Беннон. Як наголошує Трамп у заяві, прокуратура переслідувала Беннона, який «був важливим лідером консервативного руху», за звинуваченням у шахрайстві через його участь у політичному проєкті.

Крім того, Трамп помилував Пола Еріксона, пов'язаного зі справою росіянки Марії Бутіної. Його засудили до семи років в'язниці за звинуваченням у шахрайстві і відмиванні грошей. У заяві Білого дому написано, що звинувачення проти Еріксона будувалося на хибній змові c Росією.

Роздуми Трампа про помилування себе і родичів

Як пише Reuters, Трамп також мав намір оголосити про помилування самого себе, членів своєї сім'ї та особистого адвоката Рудольфа Джуліані, але співробітники Білого дому в підсумку відмовили його від цього.

Трамп не надав превентивне помилування собі чи своїм родичам — дочці Іванці, зятеві Джареду Кушнеру та двом старшим синам — Дональдові-молодшому та Еріку.

Трамп також утримався від включення до списку помилуваних свого персонального юриста Джуліані, який поширював неправдиві повідомлення про махінації на президентських виборах.

Помилування могли стати превентивними, оскільки Трампу, його сім’ї та Джуліані наразі не висували ніяких звинувачень. Аналітики кажуть, що така практика помилування не є конституційною, оскільки порушує принцип, згідно з яким людина не може бути сама собі суддею.

Хто такий Стів Беннон

Беннон — колишній головний редактор ультраконсервативного видання Breitbart. Він був одним з ключових співробітників передвиборного штабу Трампа, а потім став радником президента і вважався однією з найвпливовіших фігур у Білому домі.

У 2017 році Беннона звільнили після того, як у інтерв'ю для книги журналіста Майкла Волфа «Вогонь і лють. Всередині Білого дому Трампа» він висловив думку про відносини США і Північної Кореї, яка суперечила позиції Білого дому.

У серпні 2020 року Беннона затримали у справі некомерційної організації  «Ми будуємо стіну», створеної для збору пожертвувань на будівництво стіни на кордоні США і Мексики. Ексрадника Трампа, який очолював консультативну раду організації, звинуватили в привласненні понад $1 млн пожертвувань.

Беннон, який допомагав Трампу керувати його кампанією 2016 року, не визнав себе винним за висунутими звинуваченнями.

Беннон — одна з ключових і найбільш суперечливих фігур, яка працювала в Білому домі часів Трампа. Він — журналіст і продюсер, в минулому керував сайтом для альт-райтів.

Відомий тим, що поділяє погляди російського філософа (ідеолога війни РФ проти України) Олександра Дугіна. Беннон відкрито висловлюється проти мусульман і закликає боротися за «іудео-християнські цінності».

16 серпня він несподівано дав інтерв'ю головному редактору лівого видання The American Prospect Роберту Каттнера (той його про бесіду не просив) і наговорив чимало різких і незвичайних навіть для нього речей, які йдуть врозріз з офіційною політикою Білого дому.

В основному в інтерв'ю Беннон говорив про Китай і про те, що між Пекіном і Вашингтоном давно розв'язана економічна війна.

«Етно-націоналісти — невдахи. Вони просто збіговисько клоунів», — сказав Беннон про учасників маршу неонацистів в Шарлотсвіллі 2017 року і про загальний підйом расистських настроїв в американському суспільстві. За словами Беннон, він прихильник економічного націоналізму, а не етнічного. Беннон зазначив, що увага преси і демократів до неонацистів і расистів лише на руку Трампу. Нібито поки вони фокусуються на проблемі расизму, у Білого дому є час і можливість займатися економічним націоналізмом і спокійно просувати свій порядок.

Скандальні помилування Трампа

Більшість президентів здійснюють помилування в останні дні на посаді. Критики вважають, що Трамп раніше використовував помилування, щоб винагородити своїх політичних союзників.

Президент нещодавно помилував свого колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Флінна, якого звинувачують у брехні ФБР про його розмову з колишнім російським послом. Президент також змінив тюремний термін для Роджера Стоуна, якого засудили за брехню Конгресу під час розслідування можливого російського впливу під час виборів 2016 року.

Одним з найбільш обговорюваних було рішення Трампа помилувати чотирьох військових приватної компанії Blackwater, засуджених за вбивство 14 неозброєних іракських цивільних у 2007 році.

Як ми писали раніше, в ООН засудили помилування військових з Blackwater. В організації вважають, що Трамп своїм рішенням порушив міжнародні зобов’язання США.

Свободу реперам і економічним злочинцям. Трамп готується підписати близько ста помилувань в останній день каденції