Трамп помилував ще двох фігурантів розслідування про «російське втручання» до виборів
Getty Images

Президент США Дональд Трамп вже два дні «пачками» роздає помилування, а також накладає вето на стратегічні законопроєкти Конгресу. В заяві на сайті Білого дому він оприлюднив наступні 26 указів про помилування.

У списку — колишній очільник виборчої кампанії Трампа Пол Манафорт, його політичний соратник і радник Роджер Стоун, а також Чарльз Кушнер, батько зятя Трампа і радник Джареда Кушнера.

Крім того, президент скоротив строки для трьох осіб.

Екс-глава штабу Трампа Манафорт був засуджений за фінансові злочини, пов'язані з його роботою в Україні. Колишній радник Стоун — за неправдиві свідчення. Манафорт і Стоун фігурували в розслідуванні спецпрокурора Роберта Мюллера про російське втручання до президентських виборів у США 2016 року.

Раніше чинний президент оголосив про помилування ще двох фігурантів цього  розслідування: колишнього радника з національної безпеки Майкла Флінна і екс-радника з міжнародних справ Джорджа Пападопулоса.

Трамп оприлюднив нові укази 23 грудня, через день після того, як помилував інших 15 людей.

Загалом у середу Трамп помилував або здійснив заміну 29 особам, у тому числі Маргарет Гантер, дружині Дункана Хантера, колишнього республіканського представника Каліфорнії, який був помилуваний вчора.

Всього за останні два дні Трамп помилував понад 40 осіб.

Справа Манафорта

71-річний Манафорт очолював кампанію Трампа в 2016 році.

Він був засуджений за незареєстроване лобіювання, податкове шахрайство, банківське шахрайство та відмивання грошей (фінансові злочини, пов'язані з його роботою в Україні) й надання неправдивих свідчень.

Справу проти нього порушили в межах розслідування втручання Росії у вибори президента США. Звинувачення на адресу Манафорта стосуються його роботи на українську Партію регіонів в роки, коли при владі в Україні був Віктор Янукович. Політику висували звинувачення в незаконній лобістській діяльності та спробі приховати доходи, отримані від політичного консультування.

Манафорт був засуджений до понад семи років ув’язнення. Він був одним з перших засуджених в рамках розслідування Мюллера про зв'язки штабу Трампа з Росією.

Навесні 2020  року його перевели під домашній арешт через COVID-19 і проблеми зі здоров’ям.

«Президент Трамп повністю помилував Пола Манафорта, виходячи із засуджень, які велися в ході розслідування спеціального радника Мюллера, яке ґрунтувалося на російській підробці. Пан Манафорт пережив роки несправедливого поводження і є однією з найвидатніших жертв того, що, як виявилося, було найбільшим полюванням на відьом в історії Америки», — йдеться в повідомленні Білого дому.

Роджер Стоун

68-річний Стоун був засуджений в листопаді 2019 року судом Вашингтона за неправдиві свідчення Конгресу в рамках справи про російське втручання у вибори 2016 року. Його засудили за спробу отримати вкрадені WikiLeaks матеріали про діяльність передвиборної кампанії Хілларі Клінтон. Вона в 2016 році була суперницею Трампа в боротьбі за президентський пост.

Стоун перешкоджав розслідуванню Палатою представників справи про сприяння РФ виборчій кампанії Трампа на виборах 2016 року.

Він був засуджений до 40 місяців в'язниці, проте в липні Трамп пом'якшив вирок і звільнив колишнього радника від тюремного ув'язнення.

Трамп заявив тоді про свого давнього політичного соратника, що він став жертвою «розіграшу Росії».

Рішення про пом’якшення вироку, про яке було оголошено в заяві Білого дому, ухвалене всього за кілька днів до того, як Стоун мав з’явитися у в’язницю для відбування строку.

Чарльз Кушнер

Трамп помилував свого свата — батька Джареда Кушнера. 66-річний Кушнер-старший був засуджений до двох років ув’язнення після того, як у 2004 році визнав провину за 18 пунктами звинувачення: в ухилянні від сплати податків, фальсифікації свідчень перед Федеральною виборчою комісією та ін. Також йому інкримінували незаконні внески в передвиборну кампанію.

Справа про «російське втручання»

Спецпрокурор США по Росії Мюллер протягом майже двох років займався розслідуванням про можливу змову між Кремлем і передвиборчим штабом Трампа з метою не допустити перемоги на президентських виборах 2016 року кандидата від Демократичної партії Клінтон.

В результаті Мюллер прийшов до висновку, що російська сторона дійсно намагалася вплинути на вибори, а також виклав факти, які доводять прямі контакти членів команди Трампа з російськими чиновниками і юристами. Однак Мюллер не знайшов явних доказів змови між членами команди Трампа і Москвою.

Нові помилування продовжують практику Трампа — виявлення милосердя до злочинців, які лояльні до нього або мають хороші зв'язки з його родиною.

Всі президенти роблять неоднозначні помилування наприкінці строку своїх повноважень. Але Трамп, схоже, обганяє своїх попередників, не соромлячись винагороджувати друзів і союзників за допомогою одного з найбільш необмежених інструментів президентської влади у США.

Днем раніше Трамп помилував 15 осіб і пом'якшив вироки ще п'ятьом. У число помилуваних увійшли двоє фігурантів справи про російське втручання у вибори президента США — колишній радник передвиборного штабу Трампа Джордж Пападопулос і громадянин Нідерландів Алекс ван дер Зваан.

Є у списку й четверо співробітників приватної військової компанії Blackwater, засуджені за вбивство 14 цивільних в Іраку в 2007 році. Четверо чоловіків, які входили в колону безпеки, без розбору обстріляли мирних жителів, внаслідок чого загинуло 14 людей, у тому числі дев'ятирічна дитина.

Помилування викликало жорстку критику, в тому числі з боку сімей тих, хто був убитий. У відповідь Аділ аль-Хазалі, батько якого Алі загинув під час нападу, сказав: «Справедливості не існує».

Згідно з конституцією США, президент має широкі повноваження щодо помилування в односторонньому порядку, але помилування традиційно переглядається міністерством юстиції. Багато помилувань Трампа, судячи з усього, суперечать стандартам відомств і надаються як спосіб винагороди союзників. Лише п’ять із 65 помилувань і замін, котрі Трамп видав до середи, були рекомендовані адвокатом департаменту юстиції про помилування, згідно з підрахунками професора права Гарварду Джека Голдсміта.

Під «завісу» свого правління Трамп оприлюднював й менш серйозні укази — зокрема, що нові федеральні будівлі повинні бути «прекрасними».

Трамп відмовився підписати законопроєкт, схвалений Конгресом, про $2,3 трлн допомоги й соцвиплати під час пандемії