У команді Байдена буде перша жінка — заступник міністра оборони США
Getty Images

Перехідна команда Джо Байдена оголосила в середу, що колишній чиновник Обами в Пентагоні Кетлін Хікс обійме посаду заступника міністра оборони. Вона стане першою жінкою на цій посаді, якщо Сенат підтвердить рішення Байдена.

Перехідна група також оголосила, що Колін Каль, який працював радником Байдена з питань національної безпеки, коли він був віцепрезидентом, є кандидатом на посаду заступника міністра оборони з питань політики.

«Ці шановані, досвідчені цивільні лідери допоможуть спільно та рішуче керувати Міністерством оборони. Ми працюємо над відновленням відповідального американського керівництва на світовій арені», — цитує Байдена CNN.

Хікс і Каль — наступні у команді після відставного генерала армії Ллойда Остіна, якого Байдена висунув на посаду міністра оборони. Він раніше був командувачем Центрального командування США. Остін формально не може обійняти цю посаду, оскільки минуло менше від необхідних семи років з того часу, як він служив в армії. Призначення Остіна вимагає спеціального рішення Конгресу, враховуючи те, що кандидат звільнився зі служби всього чотири роки тому.

Хікс служив в адміністрації Обами і був затверджений Сенатом у 2012 році на посаду радника заступника міністра оборони з питань політики. Хікс консультував заступників міністра оборони.

В даний час вона очолює групу з перегляду оборонних агентств перехідного агентства Байдена-Гарріса та є старшим віцепрезидентом та директором програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.

Каль працював заступником помічника президента Барака Обами і був радником Байдена з питань національної безпеки, коли він був віцепрезидентом з 2014 по 2017 рік. Раніше він працював заступником помічника міністра оборони на Близькому Сході.

Тим часом напруженість між США та Іраном знову зросла.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф у четвер звинуватив Вашингтон у спробі сфабрикувати привід для нападу на його країну і пообіцяв, що Тегеран захищатиме себе, хоча країна не прагне війни. Чиновник написав, що замість того, щоб боротися з коронавірусом у США, Дональд Трамп витрачає мільярди, щоб проводити польоти літаків B-52 і відправляти війська до регіону.

Два американські бомбардувальники B-52 пролетіли над Близьким Сходом у середу. Чиновники США пояснили, що це стримування Ірану напередодні першої річниці американського обстрілу, в результаті якого 3 січня 2020 року загинув іранський генерал Касем Сeлеймані.

«Експерти сумнівалися, а ми зробили». У новорічній промові Трамп перелічив «досягнення» США, зокрема вакцинацію