У країнах Центральної Азії стався блекаут — спрацювала автоматика і зникло світло
Pixabay

У вівторок, 25 січня, у трьох країнах Центральної Азії — в Узбекистані, Казахстані та Киргизстані — почались проблеми з постачанням електрики через збій в енергосистемі регіону. 

Це сталося через аварію в Казахстані, інформує Telegram-канал «Протести у світі».

У Казахстані відключилися високовольтні ЛЕП, що зв'язують Алмати з північною і південною частинами енергосистеми. 

Мешканці Алмати повідомляють, що у деяких районах відсутні інтернет та мобільний зв’язок. Онлайн-уроки у школярів призупинені.

У Ташкенті (Узбекистан) зупинені аеропорт і метро, відключені світлофори, жителів просять не залишати будинки. У місті вимкнулися світлофори, рух на дорогах регулюють співробітники ДПС.Повідомляється також про надзвичайну ситуацію на гірськолижних курортах Узбекистану, де туристи застрягли на канатній дорозі.

У Бішкеку (Киргизстан) аеропорт працює не в повному режимі, відключені насосні станції, що подають воду в будинки. У місті немає опалення. 

Хто в цьому винен

Збій електрики стався по всьому енергокільцю у Центральній Азії.

У міністерстві енергетики Узбекистану зазначили, що відключення електроенергії в трьох країнах Центральної Азії сталося через аварію в Казахстані.

Водночас у Казахстані повідомили, що аварійне відключення світла сталося з вини енергетиків Узбекистану та Киргизії.

«Зважаючи на значний аварійний дисбаланс, створений енергосистемою Центральної Азії (Узбекистан, Киргизстан), стався стрибок потужності на транзит електроенергії 500 кВ «Північ - Схід - Південь Казахстану», — йдеться у повідомленні Tengri News у Telegram.

Причини аварії все ще з'ясовують.

Раніше в Лівані настав повний блекаут, країна залишилася без електрики. Це сталося через брак дизельного палива, всі запаси якого були вичерпані.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Перший енергоблок Хмельницької АЕС відключено від енергомережі. Що сталося?