Влада планує відмовитися від призову до ЗСУ у майбутньому

У ЗСУ розповіли, коли можуть відмовитися від призову до армії. Це станеться «не за один рік».

У Збройних Силах України планують створити систему, за якої «кожен біля свого дому буде мінімально готовий захистити його», тоді можуть скасувати призов до армії. Про це головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак розповів в ефірі «Ранок з Україною».

За словами Хомчака, «це може бути тільки тоді, коли в нас буде система підготовки резерву. Якщо ми створимо таку систему роботи, щоб кожен біля свого дому був мінімально готовий захистити його».

Він додав, що створення такої системи займе не один рік. Проте вже зараз зазначив, що такі зміни потребують фінансування, підготовки кадрів — від цивільних громадян і голів громад до вищого керівництва держави.

«Коли така система запрацює, тоді ми зможемо говорити про скасування строкової служби, адже в ній більше не буде необхідності», — пояснив головнокомандувач ЗСУ.

Перед ним про скасування призову заявляв попередній міністр оборони Андрій Загороднюк. Він пояснював, що Україна рухається до професійної армії, але цей перехід не буде швидким.

Кого зараз призивають

Призивають чоловіків від 18 років до 27 років, яких медкомісія визнає придатними до військової служби і якщо вони не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Одною з причин відстрочки є здобуття освіти.

Цього року весняний призов відбувався із вересня по липень через епідемію коронавірусу. Також через епідемію хлопців віком 18-19 років у 2020 році мали призивати за бажанням за письмовою згодою.

Генштаб ЗСУ повідомляв у серпні, що з початку року за контрактом в українській армії служать 25 тисяч людей, через що планується зменшити кількість громадян, яких призиватимуть у жовтні-грудні цього року.

Можливе скорочення чисельності ЗСУ

Одночасно із заявами Хомчака глава фракції «Слуги народу» Давид Арахамія виступив за скорочення чисельності української армії. Він вважає, що владі України варто почати обговорення даної ініціативи і провести розрахунки. Про це Арахамія заявив в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Завжди немає достатньо коштів, щоб переозброювати армію, купувати нові речі, нове озброєння, нові технології, займатися навчанням. Якщо ми будемо зменшувати бюджет проїдання і трохи збільшувати бюджет на розвиток і інновації, то здатність нашої армії буде зростати», — сказав нардеп.

За його словами, збільшення боєздатності армії необхідно Україні для стримування військової агресії з боку Росії і будь-яких інших потенційних ворогів.

Згідно з паспортом бюджетної програми в 2020 році чисельність ЗСУ складала майже 247 тисяч осіб. З них близько 193 тисячі — військовослужбовці, 52 тисячі — цивільні працівники. 40 тисяч військовослужбовців беруть участь в операції Об’єднаних сил.

Як ми повідомляли раніше, Володимир Зеленський закликав активізувати реформи, необхідні для отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО. Він нагадав, що на початку тижня він затвердив Стратегію національної безпеки України, згідно з якою членство в НАТО є стратегічним курсом держави.

 

Мінімум покоління. Влада намагається спрогнозувати, коли Донбас повернеться до України