У Міністерстві освіти відреагували на скандал з Іриною Фаріон
Facebook / Ірина Фаріон

У Міністерстві освіти та науки України дали коментар «Суспільному» щодо скандалу, який розгорівся навколо висловлювань викладачки Львівської політехніки Ірини Фаріон.

У відповідь на запит журналістів у МОН заявили, що університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. А тому викладачі повинні виховувати в молоді повагу до українських захисників та захисниць. 

«Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць», — зазначили в міністерстві.

При цьому у МОН додали, що заклади освіти самостійно призначають та звільняють з посади викладачів.

Скандал з Іриною Фаріон та українськими військовими

Ірина Фаріон була гостею програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де зазначила, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.   

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть «рускими». Чому вони такі очманілі? [...] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця. 

Після висловлювань Фаріон український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів. Він наголосив, що порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками — карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Тим часом університет «Львівська політехніка» відхрестився від висловлювань Фаріон про військових. А при вході в заклад уранці 7 листопада з’явились листівки із закликом звільнити викладачку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НБУ випустив пам’ятну монету «Українська мова»: де можна купити (фото)