У Мін’юсті запевнили, що Антоненку виплатять компенсацію, якщо визнають не винним
УНІАН

Обвинувачений у справі вбивства Павла Шеремета музикант Андрій Антоненко зможе отримати компенсацію від держави за тривале перебування в СІЗО, якщо його визнають не винним.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Так, безумовно… За весь час утримання в слідчому ізоляторі йому може бути виплачена компенсація… є відповідні процедурні гарантії. Розрахунок, калькуляція буде окремо, але чим довше утримання, тим більшу компенсацію він отримає. Тут жодних сумнівів немає», — зазначив він.

Малюська запропонував встановити ліміт перебування у слідчих ізоляторах для обвинувачених, чия вина не доведена тривалий час.

«Люди, які не визнані винуватими у вчиненні злочину, не повинні сидіти у слідчих ізоляторах тривалий час. У нас були випадки, коли людина, щодо якої проводився судовий розгляд справи, сиділа у СІЗО більше 10 років… Тобто немає вироку, вона невинувата з точки зору закону і вона сиділа тривалий час… Ми навіть законопроєкт відповідний подали про те, що повинні бути ліміти перебування людей у СІЗО», — наголосив очільник Мін’юсту.

Справа Антоненка — «помилка 404» правоохоронної системи

Передісторія

30 квітня суд відпустив під цілодобовий домашній арешт військового музиканта Андрія Антоненка, обвинуваченого у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Антоненко перебував у СІЗО з грудня 2019 року.

11 серпня 2020-го суд відпустив під домашній арешт ще одну обвинувачену — лікаря Юлія Кузьменко. Спочатку вона теж перебувала в слідчому ізоляторі.

Ще одній фігурантці справи — медсестрі Яні Дугарь — призначений запобіжний захід у вигляді застави.

«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов