У Молдові депутати парламенту виступили проти Конституційного суду і президента
Getty Images

Депутати парламенту Молдови на засіданні 23 квітня прийняли проєкт постанови парламенту про узурпацію влади Конституційним судом «на користь політичних інтересів президента» Маї Санду, повідомляє Newsmaker.

Постанову підтримали депутати від Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і Pentru Moldova (фракція «Шор» і ексдемократи).

Після цього парламент Молдови проголосував за скасування указу про призначення Домніки Маноле суддею Конституційного суду, яка була призначена за квотою законодавчого органу і обіймала посаду глави КС.

Ввечері того ж дня Конституційний суд Молдови призупинив рішення парламентської більшості, яким депутати скасували указ про призначення Домніки Маноле суддею КС.

Додон у цей час перебував у Москві на переговорах — як виявилося, щодо привезення вакцини «Спутник V».

Боррель назвав події у Молдові атакою на конституційний лад

Європейський союз вважає дії парламентської більшості Молдови «грубою атакою на конституційний лад». Про це написав у заяві на сайті очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

«Відповідно до Конституції Республіки Молдова Конституційний суд незалежний від інших органів державної влади і підпорядковується тільки Конституції. Тому парламент і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного суду як «хранителя Конституції», навіть якщо вони незадоволені його рішеннями», — написав дипломат.

У Брюсселі нагадали, що в п'ятницю депутати парламенту Молдови від Партії соціалістів, партії «Шор» і групи «За Молдову» не визнали рішення Конституційного суду від 15 квітня 2021 року про умови розпуску парламенту.

«Таким чином, п'ятничні голосування і заяви є грубою атакою на конституційний лад Республіки Молдова і спробою підірвати верховенство закону», — підкреслив Боррель.

ЄС нагадує, що всі політичні діячі в Молдові повинні поважати рішення Конституційного суду.

«Незалежність Конституційного суду життєво важлива для забезпечення верховенства закону і демократичних механізмів — обидва є основними принципами, за якими Республіка Молдова взяла на себе зобов'язання в Угоді про асоціацію між ЄС і Молдовою», — наголошує Боррель.

МЗС України коментує кризу в Молдові й підтримує президента Санду

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про підтримку президента Молдови Санду після рішення парламентської більшості скасувати призначення глави Конституційного суду та заяв про «узурпацію влади». Про це Кулеба написав у Twitter.

«Для України важлива стабільна та проєвропейська Молдова. Повністю підтримуємо демократично обраного президента Маю Санду і молдовський народ у прагненні законними способами захистити верховенство права, не дати підірвати конституційний лад, реформи і європейський вибір», — написав Кулеба.

КС Молдови призупинив скандальні рішення парламентської більшості

Конституційний суд Молдови призупинив рішення парламентської більшості, яким депутати скасували указ про призначення Маноле суддею КС, повідомляє Newsmaker.

Суд також призупинив рішення парламенту про призначення суддею КС Бориса Лупашку.

КС прийняв до розгляду звернення депутата від партії «Дія і солідарність» (PAS) Серджіу Литвиненко. Він попросив КС висловитися про законність рішень парламентської більшості.

КС вирішив призупинити рішення парламенту доти, поки клопотання не розглянуть по суті.

На тому ж засіданні 23 квітня депутати проголосували за призначення Лупашку суддею КС. Він уже склав присягу. При цьому депутати не пояснили, чи призначили Лупашку замість Маноле. Справа в тому, що, після того, як в січні помер член КС Едуард Абабей, в Конституційному суді вакантне місце шостого судді. Але, оскільки Абабея в КС призначили за квотою Вищої ради магістратури, то і нового суддю на його місце теж повинна призначити ця рада.

Згідно з Конституцією, судді КС незмінювані протягом всього терміну повноважень. У законі «Про Конституційний суд» визначені кілька причин для відставки судді КС:

  • невиконання обов'язків за станом здоров'я (більш як чотирьох місяців підряд);
  • порушення присяги і посадових обов'язків;
  • осуд судом за вчинення злочину, несумісність посад, здійснення угоди в ситуації конфлікту інтересів.

Рішення про припинення повноважень судді з цих підстав або розпорядження про зняття з нього недоторканності для притягнення до кримінальної відповідальності у всіх цих випадках повинен приймати сам Конституційний суд.

Молдова отримала з Росії вакцину від коронавірусу «Спутник V»

До Молдови з Росії прибув літак з партією вакцини від коронавірусу «Спутник V». Її РФ надала країні як гуманітарну допомогу, повідомляє Newsmaker.

80 тис. доз із цієї партії призначені для Молдови та 62 тис. доз вакцини для невизнаного Придністров'я.

Так Москва розподілила вакцини практично порівну. Хоча в Придністров'ї живуть близько 350 тис. осіб, з них багато громадян і військовослужбовців РФ, а на контрольованій частині Молдови проживають до 3 млн осіб.

Протягом травня РФ надасть Молдові ​​ще одну партію вакцини «Спутник V».

Ці дії РФ — цілком в дусі «вакцинної дипломатії», яку вона практикує по всьому світу за час пандемії.

Молдова просила зняти імунітет зі співробітника посольства України через викрадення Чауса