У Москві пригрозили УПЦ «новим розколом» та відібрали у неї кримські єпархії

Синод Російської православної церкви засудив рішення Собору УПЦ, який проголосив свою повну самостійність, та пригрозив їй «новим розколом»

«Рішення про зміну статусу УПЦ може бути прийнято лише у рамках канонічної процедури, що включає постанову Помісного собору РПЦ. Самочинні дії по зміні статусу УПЦ можуть призвести до її нового розколу», — йдеться у рішенні Синоду РПЦ.

Одночасно у московському патріархаті висловили підтримку священникам УПЦ, які під час служб всупереч рішенням Собору продовжують згадувати патріарха Кирила (Гундяєва).

Також Синод РПЦ показав, що на практиці значить погроза про «новий розкол». Своїм рішенням він прямо підпорядкував московському патріарху три єпархії в окупованому Криму, які з 2014 року формально продовжували знаходитися у складі УПЦ.

Нагадаємо, 27 травня Собор УПЦ вніс зміни до свого статуту, що свідчать «повну її самостійність та незалежність», висловив незгоду  з позицією Московського патріарха Кирила та висунув умови для проведення діалогу з ПЦУ. Єпархії у Криму засудили це рішення та вирішили залишитися частиною «московського патріархату». Єпрархії на окупованій частині Донецької області також повідомили, що не будуть впроваджувати ніяких зміни.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Це — безбожжя»: митрополит УПЦ МП «подякував» патріарху Кирилу за благословення вбивств українців (відео)